kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kutan'dan Yargıtay'a ve AKP'ye tepki

Yeni Haber
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ''gerek Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisinin gerekse ardından konuyla ilgili hükümetin yaptığı açıklamanın kendilerine derinden üzdüğünü ve kaygılandırdığını'' bildirdi.

Kutan, yaptığı yazılı açıklamada, bir ülkenin en önemli teminatlarından birinin o ülkenin kurum ve kuruluşları arasındaki uyum ve diyalog olduğunu kaydetti.Yasama, yürütme ve yargının demokrasinin en önemli üç unsuru olduğunu, özellikle bu üç erk arasındaki denge ve uyumun demokrasinin yerleşip kökleşebilmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kutan, Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiği, bu süreçte ülkeyi gerecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiği görüşünü savundu.

Anayasal kurumlar arasında ahengi bozacak yaklaşımların telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Kutan, şöyle devam etti:''Bu çerçevede gerek Yargıtay'ın yayınladığı bildiri, gerekse hükümetin bu bildiriye verdiği karşılık tüm kamuoyunu olduğu gibi bizi de derinden üzmüş ve kaygılandırmıştır. Her iki bildiride de kullanılan üslup Türkiye'yi yeni bir gerilime ve endişeye sürüklemekten başka bir işe yaramayacak niteliktedir.Yargıtay Başkanlığı tarafından yayınlanan son bildiride yargının siyasete müdahalesi anlamına gelebilecek bir üslup görülmektedir. Elbette yargıçlarında bu ülkenin mensupları olarak haklı eleştiri ve endişeleri olabilir. Ancak bu eleştiri ve endişeleri dile getirirken kullanılacak üslupta en az eleştiri ve endişeler kadar önemlidir. Ülkeyi yeni gerginliklere ve yeni tartışmalara sürükleyecek bir üslup demokrasimizin geleceği açısından endişe vericidir.''

Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisi karşısında hükümet sözcülerinin tavrının da ''aynı endişe ve kaygıdan uzak olmadığını'' kaydeden Kutan, ''Aynı üslup sorunu maalesef hükümet sözcülerinin bildiriye verdiği cevapta da karşımıza çıkmaktadır. Hükümet bu tür tartışma ve gerilimlerin tarafı olmak yerine ülkenin demokratikleşmesi için gerekli adımları atmalıydı'' dedi.Bütün kurum ve kuruluşları ''sağduyuya davet ettiklerini'' ifade eden Kutan, ülkeyi ilgilendiren konularda tartışmaların ''hukuk devletine yakışır bir olgunluk ve üslup içinde gerçekleştirilmesini, gerilimi değil huzuru, kavgayı değil uyumu getirecek yaklaşımların sergilenmesini'' istedi.

AA