kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, daha önce Türkiye oylamasında Türkçe dahil birçok AB dilinde 'Evet' yazılı pankartları kaldırmıştı.

AP, Türkiye Raporu'nu kabul etti

FİKRET AYDEMİR - BRÜKSEL
Türkiye'den insan hakları ve demokrasi alanındaki reformları hızlandırmasını isteyen rapora, 1 Mayıs'taki olaylar da eklendi..
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Türkiye Raporu'nu kabul etti. AP'nin Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan ve bağlayıcı özelliği olmayan, tavsiye niteliği taşıyan rapor 62 "Hayır" ve 61 "çekimser" oya karşı 467 oyla kabul edildi. Türkiye'ye "demokrasi ve insan hakları konusundakialami vereformların hızlandırılması çağrısı" yapılan rapordaAKP'nin kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulduğu ve Anayasa Mahkemesi'nin kararını hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu'nun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması temennisi dile getirildi. Raporun görüşülmesinde AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, "1 Mayıs'ta polisin aşırı güç kullanmasını" ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk'e yönelik eleştirileri kınadı.

REFORM ÇAĞRISI
Raportör Ria Oomen-Ruijten, konuşmasında, Vakıflar Yasası ve TCK'nın 301. maddesindeki değişikliği olumlu adımlar olarak gördüklerini, ancak müzakerelerin daha hızlı devam edebilmesi için reformların mutlaka hızlandırılması gerektiğini söyledi, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2008 yılının demokrasi alanında reform yılı olacağını ilan etmişti ve bu taahhüdünü yerine getirmesini bekliyoruz" dedi. Raportör, Türkiye'de yeni bir anayasa hazırlanması konusundaki gelişmeleri yakından izlediklerini, bu konuda bütün siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerinin görüşüne başvurulmasının ve ortak bir uzlaşma sağlanmasının gerekli olduğunu vurguladı. AK Parti'nin kapatılma davasından endişe duyduklarını dile getiren Oomen-Ruijten, "Anayasa Mahkemesi'nin kararının uluslararası hukuk standartlarına uygun olmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

PKK'YA KINAMA
Olli Rehn de 'Tek ilaç" olarak nitelendirdiği reformların uygulanmasının müzakerelerin ilerlemesini doğrudan etkileyeceğini vurguladı. Rehn, TCK 301'in ifade özgürlüğünü tamamen garanti altına alacak şekilde uygulanmasının önemini vurguladı. Rehn, laikliliğin ve demokrasinin güçlendirilmesine herkesin destek vermesi gerektiğini, AK Parti'nin kapatılma davasında "Anayasa Mahkemesi'nin Venedik Komisyonu'nun ilkelerine uygun karar almasını beklediklerini ifade etti. Türkiye ile önümüzdeki günlerde 2 yeni müzakere başlığının daha açılacağını belirten AB Dönem Başkanı Slovenya Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jonez Lenancic de, PKK'yı kınadıklarını ifade etti. Lenancic, Türkiye'nin terörle haklı mücadelesine destek verdiklerini ve terörle mücadelede uluslararası hukuk kurallarına uyulmasını beklediklerini söyledi.