kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'den Avusturya'ya: İmzanızı onurlandırın

Duygu GÜVENÇ - KAYSERİ
Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefet eden Avusturya'nın cumhurbaşkanı "Umarım bizi anlarsınız" dedi. Gül ise, Kayseri'de ağırladığı konuğuna "Attığınız imzayı onurlandırın" karşılığını verdi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine itiraz eden ülkelerin başında gelen Avusturya'nın Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i doğum yeri Kayseri'de ağırladı. Gül ve Fischer ailesi Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda birlikte e kol kola yürürken, AB polemiği Türkiye-Avusturya İş Konseyi'nde de devam etti.

'KONUŞACAĞIZ'
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı çıkan Avusturya için "Umarım bir gün bizim argümanlarımızı anlarsınız" dedi. Gül ise AB'nin Türkiye ile müzakereleri başlatan kararını hatırlatarak "Objektif olun, attığınız imzayı onurlandırın" çağrısında bulundu. Fischer, "Türkiye'nin AB yolunda çok yoğun çalıştığını biliyoruz. Türkiye ile müzakerelerin başlamasını destekledik. Umarım, bizim argümanlarımız da anlaşılacaktır. Bu konuları uzun uzun konuşacağız" dedi. Gül ise, Türkiye'nin reform sürecini sürdürdüğünü ve hedefinin tam üyelik olduğunu vurgulayarak, "Ancak objektif kriterler bekliyoruz. Herhangi bir ayrıcalık peşinde değiliz. Türkiye'nin üyelik süreci başlangıcında müzakereler için atılan imzaları günü geldiğinde onurlandırın" karşılığını verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Bir zamanlar komşumuz olan Sayın Avusturya Cumhurbaşkanı" sözleri ile Fischer'i selamlarken, "Belki geçmişten kalan önyargılar olabilir. Bunları yok sayamayız ama teslim de olamayız" dedi. TOBB Başkanı, Avusturya yönetimine, "Adil olun; farklı standart uygulamayın. Bizi daha iyi tanıyın, bizimle birlikte çalışın. Kayseri, çalışkan, dünyayı iyi bilen işadamları yetiştirdi" diye seslendi. Öte yandan Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in eşinden türbana destek geldi. Margit Fischer, Avusturya Büyükelçiliği'nde önceki gün düzenlenen resepsiyonda herkesin, dininin ondan istediğini yapma hakkına sahip olması gerektiğini belirterek "Bir başkası için biz karar veremeyiz, herkes kendi kararını kendisi verir. Kendi hayatına kendisi karar verir" dedi.