kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dışişleri'nden Le Monde ilanına tepki

Yeni Haber
Merkezi Paris'te bulunan Kürt Enstitüsü ve DTP milletvekillerinin, Kürt sorunun çözümü için Le Monde gazetesine ilan vermesine Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'de meşru ve yasal zeminde demokratik faaliyetler yürütmek yerine terörist söylem ve taktikleri tercih eden marjinal bir grup tarafından uluslararası basına verilen ilanlarda ülkemize ilişkin yanlı ve gerçekdışı ifadelere yer verildiği görülmüştür" denildi.

Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi amacıyla hükümet tarafından sürdürülen reform sürecinin önündeki en önemli engelin, ülkenin toprak bütünlüğünü, anayasal düzenini ve toplumsal huzurunu şiddete başvurmak suretiyle hedef alan terör örgütü olduğu ifade edilen açıklamada, ilanın imzacıları arasında INTERPOL Kırmızı Bülteniyle aranan terör örgütü mensuplarının bulunduğu kaydedildi. Türkiye'de demokratikleşme ve bireysel hak ve özgürlüklerin gelişimi için çaba gösteren, samimi ve bağımsız hiçbir sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin ilanda imzasının yer almamasının ilan sahiplerinin kimliğini ve amaçlarını ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, "AB ve ABD tarafından da terörist olarak ilan edilmiş olan bir örgütün terör eylemlerinin sona erdirilmesini koşullara bağlayan bu grubun Türkiye'de kaybettiği zemin ve desteği başka ülkelerde aramaya kalkışması sonuçsuz kalacaktır" denildi.

Kürt Enstitüsü tarafından, Le Monde gazetesine "Türkiye'de Kürt sorununa barışçıl çözüm" başlığı altında tam sayfa verilen ilanda DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteci ve Avrupa'dan da değişik mesleklerden bin kişinin imzası yer almıştı. Kürt sorununun çözümünde arabulucu olması için Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski İspanyol Başbakanı Felipe Gonzales'e çağrı yapılan bildiride, Türkiye'de genel af ilan edilmesi, PKK'nın da çerçevesi çizilecek bir süreç dahilinde silah bırakması istenmişti.

(ANKA)