kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sadrettin Güvener

Kaçakçılığı bırakıp ihracatçı oldu, 26 ülkeye 86 milyon $'lık mal satıyor

ŞAH TANYERİ
Yüksekova'dan1990 öncesi İran'a katırla dağdan kaçak mal gönderen Güvener, kaçakçılığı bırakıp ihracata başladı. 26 ülkeye konfeksiyon ürünleri ihracatı yapıyor..
Hakkâri'nin kaçakçılıkla anılan sınır ilçesi Yüksekova'dayım. Çokça uyuşturucu operasyonlarıyla adı gündeme gelen Yüksekova, İran'a 40 kilometre mesafede bir ilçemiz. Esendere kapısıyla bu ülkeye açılıyor. Karşımdaki kişi, SA Grup Başkanı Sadrettin Güvener, kardeşi, arkadaşları dahil 17 ortaklı bir grup şirketini yönetiyor. Yüksekova doğumlu 37 yaşındaki Güvener, açık yüreklilikle 1990 yılı öncesi kaçakçılık yaptığını anlatıyor. Dağlardan katır sırtında İran'a ağırlıkla kumaş göndermiş. Cam eşya bile bu yolla gitmiş. Karşılığında ise fıstık, hububat ve bakır gelirmiş. O yıllarda sınıra yakın köylere malın götürülüp teslim edildiğini anlatan Güvener, kaçakçılık zincirinden herkesin pay aldığını söylüyor. Kaçakçılığı bir nevi dış ticaret hizmeti ve sınır boylarındaki halkın kaderi olarak değerlendiriyor. Güvener'le konuşmamızdan, herhangi bir engel halinde ticaretin kolaylıkla dağa kaydırıldığını da öğreniyorum. Güvener, "İran, girişini engellemek için konfeksiyona korkunç vergi getirdi. 10 bin dolarlık mala, 15 bin dolarlık vergi alınca, dağ yolu açık. Bu tür ürünler dağdan gider" diyor.

"ÖZAL'DAN ETKİLENDİM"
Güvener, illegal olarak yürüyen bu ticaret şeklini, Özal döneminde sona erdirmiş. Güvener, ofisinin penceresinden meydanı gösterip, "Rahmetli Özal hükümet konağı önünde bir konuşma yaptı, sınır kapısının açılacağını, ihracat bölgesi haline geleceğini söyledi. Ben de kaçakçılığı bırakıp, ithalat- ihracat belgesi aldım, İran'a resmi yoldan ihracata başladım" diyor. SA Grup'un İstanbul'da tekstil fabrikası var. 110 kişi çalışıyor. Takım elbise, pantalon, gömlek, tişört üretip 26 ülkeye 86 milyon dolar tutarında ihracat yapıyor. 2007'de Hakkâri Kurumlar Vergisi rekortmeni olduğunu belirten Güvener, halinden memnun. "Adımız kaçakçı diye geçerdi" diyen Sadrettin Güvener, bugün ihracatçı işadamı olarak valinin, emniyet müdürünün yanına rahat girebildiğini söylüyor.

HEDEFİM İLK 500'E GİRMEK
"Huzur önemli, iş ikinci planda" diyen Sadrettin Güvener, Türkiye'nin en büyük bin ihracatçısı içinde olduğunu belirtip ekliyor: "Bu yıl hedefim ilk 500' ihracatçı içine girmek."