kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

GAP'a dokunan ihya oluyor

RAHİM AK
Hükümetin GAP'ı bitirmek için çalışmalarını hızlandırması ve 14.5 milyar YTL'lik kaynak ayırması bölge için üretim yapan çimento fabrikalarını ve GAP'ta üretim yapacak olan Tat hisselerini uçurdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
GAP'a dokunan ihya oluyor
Hükümetin Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) bitirmek için faiz dışı fazla (FDF) hesabının düşürülmesi ile sağlanacak olan 7 milyar YTL ve İşsizlik Fonu'ndan kullanılacak olan 7.5 milyar YTL ile ayırdığı 14.5 milyar YTL bölge için üretim yapan şirketlerin borsadaki hisselerini uçurdu. Bölgede kurulu ve borsada işlem gören OYAK Grubu'na ait iki çimento fabrikası Adana ve Mardin Çimento, zaten son 5 yıldır Irak ve Suriye pazarının açılması ile ürettikleri çimentoyu yok satarken GAP'ın hızlandırılması ile artması beklenen çimento satışları nedeniyle son döneemlerde borsanın da gözde hisseleri oldu.

KÂRLILIK ARTIYOR
Uzmanlar, ağırlıklı olarak sulama projelerinden oluşan GAP'ta çimento satışlarının artacağını belirtiyor. Oysa dünya ve Türkiye ekonomisindeki daralma beklentileri nedeniyle diğer çimento fabrikalarının üretim ve satışında düşüşler gözleniyor. Bu düşüşler çimento şirketlerinin hisselerine de olumsuz olarak yansıyor. Buna karşın GAP'ta üretim yapan Mardin Çimento hisseleri son 4 ayda yüzde 64 yükselerek yatırımcısına önemli oranda kazanç sağladı. Yine GAP'ın hızlandırılması ile kullanılacak olan en önemli maddelerden olan çimento satışından fayda sağlayacak olan Adana Çimento hisseleri de aynı süreç içinde yüzde 20 artış gösterdi. Oysa, aynı dönem içinde iki hissenin işlem gördüğü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bırakın yükselmeyi binde 2 oranında geriledi. İMKB, yılbaşından bu yana yüzde 22 düştü. İki şirketin 2007 yıl sonu bilançolarına bakıldığında Adana Çimento'nun kârının yüzde 38 artışla 99 milyon YTL'ye, satışlarının da yüzde 25 artışla 172 milyon YTL'ye yükseldiği, Mardin Çimonto'nun ise satışlarının yüzde 19 artışla 177 milyon YTL'ye, kârının ise yüzde 5 artışla 94 milyon YTL'ye çıkmış olduğu görülüyor.
Haberin fotoğrafları