kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
GORDON: FAİZ 1.5 PUAN DAHA ARTAR... Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Didem Gordon Merkez Bankası'nın bu yıl faizleri 1.5 puan daha artırabileceği öngörüsündü bulundu. Gordon bunun bonoya olan ilgiyi de artıracağını söyledi.

'Ana para garantili fonlara Anadolu'dan talep yağıyor'

FURKAN ALP
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Gordon, nisanda pazara sundukları iki ana para garantili fonun yüzde 40'ının Anadolu'da satıldığını belirterek, "Dış piyasalardaki finans krizi ve siyasi belirsizlik ürünlere ilgiyi artırdı" dedi..
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Didem Gordon, nisan ayında piyasaya sürdükleri iki anapara garantili fon için 115 milyon YTL'lik satış yaptıklarını söyleyerek, '2.900 müşteri bu ürünlere talep gösterdi. Özellikle Anadolu'daki muhafazakar yatırımcı profili satışların yüzde 40'lık bölümünü oluşturdu' dedi. Ürünlerin yüzde 90'ının şubeler kanalıyla yapıldığını belirten Gordon, pazar büyüklüğünün 300 milyon YTL'ye ulaştığını ve bu vadede yatırım yapmak isteyen müşterilerde bir artış olduğunu kaydetti. Hem dış piyasalardaki dalgalanma hem de politik belirsizliklerin arttığı bu dönemde yatırımcıların ana paralarınının garanti altında olduğu bu ürünlerin kriz dönemlerinde ivme kazandığını bildiren Gordon, birkaç ay içinde serbest fonların da piyasaya gelmesiyle piyasanın derinleşeceğini ifade etti. Gordon, piyasa büklüğünün birkaç yıl içinde 3 milyar YTL'ye ulaşmasını beklediklerini de kaydetti. Volatilitenin artmasıyla ürün portföyünü çeşitlendireceklerini belirten Gordon, metalleri ve emtiaları incelediklerinin ve ilgili fon ve ürünler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yılsonu ana senaryolarında dolar kurunun 1.40 lira seviyelerinde olacağını öngören Gordon, TÜFE'nin yüzde 9.55, büyüme hızının yüzde 4'lük artış gerçekleştirmesinin muhtemel olduğunu kaydetti. Yükselen faiz ortamında yatırımcıların bono piyasasına ilgisinin de artacağını söyleyen Gordon, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faizleri 1.5 puan daha artırabileceğini bildirdi.

'TÜRKİYE KRİZDE ÖNE ÇIKMIYOR'
Gordon, "Büyüme hızına geçtiğimiz altı senedeki gibi olmayacak. Yüzde 4'lük bir büyüme Türkiye'yi öne çıkarmıyor. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde büyüme odaklı, enflasyonu aşağıya çekecek ve cari açığı kontrol altına alacak bir ekonomik programı hayata geçirmesi gerekiyor. Yüksek enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış enflasyonu olumsuz etkilerken, liranın güçlü kalması enflasyondaki artış hızını durduracak. Yılın son çeyreğinde politik belirsizliklerin de azalması ile piyasaların iyileşeceğini öngörüyoruz. Yabancı ilgisi devam ediyor. Bu yıl 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekebilir" diye konuştu.