kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Süleyman Karakan

Türklere çay içirmek isteyen Hintli Tata Doğuş'un kapısını çaldı

RİZE MENEKŞE
2008'de 240 milyon YTL ciro hedefleyen Doğuş Çay'a İngilizlerden sonra Hintli otomotiv üreticisi Tata'nın da talip olduğu dile getirildi. Tata'yla görüşmelerin sürdüğü ifade edilirken henüz bir karar verilmediği kaydedildi..
Yüzde 13 pazar payı ile özel sektörde çay pazarının lideri olan Doğuş Çay'ın kapısını İngiliz taliplerden sonra kendi adıyla ürettiği otomobilleriyle tanınan Hintli sanayi devi Tata da çaldı. Doğuş Çay'ın üretim merkezi Rize'de yapılan toplantıda Tata'yla hala görüşüldüğü belirtilerek, kesinleşmiş bir kararın olmadığı dile getirildi. 1945'te kurulan ve son dönemde Jaguar ile Land Rover'ı satın almasıyla dikkatleri üzerine çeken Tata, 2000'de de İngiliz çay firması Tetley'i 407 milyon dolara alarak dünya çay pazarının ikinci büyüğü olmuştu.

KOÇ'TAN DAHA BÜYÜK
Doğuş Çay'ın bir aile şirketi olduğunu anlatan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, İngiliz firmalarından gelen ortaklık tekliflerinin karşı taraftan kaynaklandığını belirterek, Doğuş Çay'ı tamamen satmak gibi bir düşünceleri olmadığını kaydetti. Karakan, İngiliz firmanın adını açıklamaktan kaçınırken, "İngiliz şirket yüzde 50 pay istiyor fakat biz yönetimi istiyoruz. Koç Grubu'ndan büyük bir şirket bu. Daha karar vermedik ama şeker ile salça dışında, yalnız çay için ortak olabiliriz" açıklamasını yaptı. "Borsaya açılarak para bulmak istiyorduk ama ortaklık kurarsak bu daha cazip" diyen Karakan, gelen kaynağı yeni yatırımlar için yine sanayiye aktaracaklarını söyledi. 15 yıl önce satın aldıkları Doğuş Salça markası ile Ödemiş'te üretime geçeceklerini ve gıda sektöründe ilerleyeceklerini bildiren Karakan, şöyle devam etti: "Salça işine bu yıl girdik fakat önceden düşünülmüştü. Amaç 5 yılda pazarın yüzde 25'ine ulaşmak. İzmir, meyve suyu ve süt ürünleri gibi yatırımlar için de uygun. Başta bezelye olmak üzere konserve üretimimiz de olacak. Pazarlama giderini düşürüp rekabet edebilmek için yeni ürünler geliştirmek şart. Bütün dünya birleşmiş; gıdaya yatırım yapmaya mecbursun. 2008'de ciro hedefimiz 240 milyon YTL." Birkaç ay içinde ihalelerinin yapılması beklenen şeker fabrikaları ile de ilgilendiklerini anlatan Karakan, bankalarla görüştüklerini söyledi. menekse.ataselim@sabah.com.tr