kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

19 Mayıs çoşkuyla kutlanıyor

Yeni Haber
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı. Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra TBMM başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar kurulu üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gözünde beliren bir sağlık sorunu sebebiyle katılamadığı törende, Erdoğan'ı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil etti.

Törene katılanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldiler. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk, İstiklal mücadelemizi başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 89. yıl dönümünde gurur ve coşkuyla huzurundayız.Kurduğunuz modern Türkiye Cumhuriyeti dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Geldiğimiz seviye bilinçle sürdürülen atılımların ve nesilden nesile aktarılan kararlılığın bir sonucudur. Cumhuriyetimizin başarı ve kazanımları, gelişme çabalarında devletimize ve milletimize güç vermeye devam edecektir.Türk gençliğine emanet ettiğiniz demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ilelebet var olacaktır. Varlığımızın ve yarınlarımızın teminatı Türk gençliği bu konudaki sorumluluklarının idraki içinde inançla ve şevkle çalışmaktadır. Sonsuz bir güven duyduğunuz Türk gençliği, vatan ve millet sevgisiyle, kudret ve yeteneğiyle, bilgi ve birikimiyle çalışma ve başarma azmiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğe taşıyacak, gösterdiğiniz hedeflere ulaştıracaktır. Gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz.Ruhun şad olsun.''

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI İSTANBUL'DA KUTLANIYOR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, askeri ve sivil yetkililer ile öğrenciler katıldı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen tören öncesi Taksim Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, bina tepelerine ve yüksek noktalara keskin nişancılar yerleştirildi. Cumhuriyet Anıtı'ndaki törende anıta çelenkler konulduktan sonra saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Anıt özel defterini imzalayan İstanbul Valisi Muammer Güler, şunları yazdı: "Büyük Önder Atatürk bugün bağımsız bir ülkede onurlu bir yaşam sürdürebiliyor, aydınlık yarınlara emin adımlarla ilerliyorsak bunu kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ne borçluyuz. Aziz Atam; Milli kurtuluş mücadelesi gibi destansı bir zaferle kurduğun Türkiye Cumuriyeti ve Türk Gençliği; senin izinde, senin aydınlık yolunda yürüyerek en büyük eserin olan Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşatacaklardır."

Anıt özel defterinin imzalanmasının ardından Cumhuriyet Anıtı'nda tören sona erdi.

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI, İZMİR'DE TÖRENLERLE KUTLANIYOR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı İzmir'de törenlerle kutlanıyor.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Necdet Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Kıraç, anıt şeref defterini imzaladı. Kıraç, deftere şunları yazdı:

''Yüce Atatürk, varlığımızın sonuna kadar korunabilmesi, Türkiye'nin uygarlık yolunda duraksamadan ilerleyebilmesinin temel unsuru, Cumhuriyet'in yeni eserlerle yüceltilmesi, değiştirilemez nitelikleri ile korunması ve yaşatılmasıdır. Aydınlık düşünceli Türk gençleri kendilerine duyduğunuz güvene layık olmak için hiç bir özveriden kaçınmayacak, bıraktığınız emaneti her koşulda koruyacak, sonsuzluğa taşıyacaktır.''

Kutlamalar, Atatürk Stadı'ndaki resmi geçit ve gösterilerle devam edecek.

19 MAYIS KUTLAMALARI KOCAELİ'DE BAŞLADI

Türkiye genelinde olduğu gibi Kocaeli'de de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları törenlerle başladı. Kutlamalar, saat 10:00'da Kocaeli Valiliği önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı.

Törene Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, EDOK Muh. Hiz. Des. Eğit ve Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve ilgili kurumlar katıldı. Buradaki törende sonra saat 19:00'da İsmet Paşa Stadyumu'nda kutlamalar devam edecek. Vatandaşların da izleyeceği törende özellikle öğrenciler günler öncesinde hazırladıkları gösterilerle vatandaşların karşısına çıkacak.

ADANA'DA 19 MAYIS KUTLAMALARI ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULMASIYLA BAŞLADI

Adana'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Atatürk caddesindeki Atatürk Parkı'ndaki törene Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen, milletvekilleri Gaye Erbatur ile Yılmaz Tankut, siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi dernekleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Törenin birkaç dakikalık gecikmesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın Vali Atış'a saatini göstermesi dikkat çekti. Atatürk anıtına çelenk konulduktan sonra tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Vali Atış törenden ayrılırken bir gazi elinden tutarak, "Sizi seviyoruz sayın valim" diyerek başarı diledi. Adana'daki 19 Mayıs kutlamaları saat 19.00'da şehir stadyumunda gerçekleştirilecek.

Bu arada Vali İlhan Atış, Ziyapaşa Bulvarı üzerinde yapımı devam eden 100. Yıl ve Atatürk yüzme havuzlarındaki yapım çalışmalarını inceledi. Vali Atış, yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüm polisiye tedbirlere rağmen boğulma vakaları görüldüğünü bunun da son derece üzücü olduğunu dile getirdi. Tarım bölgesi olmasından dolayı Adana'yı sulayan kanallara serinlemek için giren çocuklara ailelerinin de sahip çıkmasını isteyen Vali Atış, "Herkes kendine düşeni yaparsa kimse üzülmez inşallah." dedi.

19 MAYIS KAHRAMANMARAŞ'TA COŞKUYLA KUTLANDI


19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da coşkuyla kutlandı.

12 Şubat Stadyumu'nda düzenlenen törende Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, Garnizon Komutanı İzzet Ocak ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz halkı ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, "19 Mayıs, milletimizin kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalayıp atma kararlılığının ilk kıvılcımları olup, aynı zamanda millete olan inancın adıdır. 19 Mayıs çarenin ancak millette bulunduğunu anlamanın ve yine çareyi millette aramanın önemli göstergesidir." dedi.

Akgül'ün konuşmasının ardından öğrenciler tarafından günün önemini anlatan şiirler okundu. Yapılan tören geçişinin ardından da öğrenciler hazırladıkları gösterileri sundu.

OSMANİYE'DE 19 MAYIS COŞKUSU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Tüm yurtta olduğu gibi Osmaniye'de de törenlerle kutlandı.

7 Ocak Şehir Stadyumu'nda yapılan ve renkli görüntülerin yaşandığı kutlamalara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Havanın sıcak olması nedeniyle stat içerisinde ambulans hazır bekletildi. Bazı öğrencilerin sıcağa dayanamayarak zor anlar yaşadı. Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program daha sonra stadyumda devam etti. Buradaki kutlamalarda günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak 19 Mayıs'la ilgili şiirler okundu. Vali Zübeyir Kemelek, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Muhammet Kirazdiken, Belediye Başkanı Davut Çuhadar ile kurum müdürleri ve askeri erkanın katıldığı kutlamaların sonunda 600 metrekare abadında Türk bayrağı açıldı.

Konfetiler ve hava fişeklerin de renk kattığı final sahnesini protokol üyeleri ve vatandaşlar ayakta alkışladı. Kutlamalar çerçevesinde hafta boyunca düzenlenen şiir, kompozisyon ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Bu arada 256 kişiden oluşan kız ve erkek grupları renkli kıyafetleri eşliğinde gösterilerini sunarken 16 okul ve 320 öğrencinin katıldığı öğrenci grubu ise davul ve zurna eşliğinde izleyenlere halk oyunları ziyafeti sundu.

TRABZON'DA 19 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

Trabzon'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen törenlerle kutlandı. Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan törenler, Hüseyin Avni Aker Stadı'ndaki kutlamalarla sürdü.

Kutlama töreni, Vali Nuri Okutan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yüksel Sönmez ve Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun halkın ve gençlerin bayramını kutlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı yaptı. Öğrenciler tarafından şiirlerin ve Gençlik Marşı'nın okunmasının ardından, haftaya ilişkin yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resmi geçit töreninin yapılmasının ardından ise, öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler icra edildi. Öğrencileri saha içerisinde ve tribünde yaptığı çeşitli gösteriler, stadyumu dolduran binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Törene; Trabzon Valisi Nuri Okutan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yüksel Sönmez, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, MHP Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu ile Vali Okutan tarafından Trabzon'a davet edilen ilde görev yapmış eski valiler, diğer yetkililer, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TEKİRDAĞ'DA 19 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI


Tekirdağ'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Valilik önündeki Atatürk büstüne çelenk konulması ile başlayan tören, Namık Kemal Stadı'nda devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Mehmet Daysal ve Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün halkı selamlayarak bayramlarını kutladı. Tekirdağ Milli Eğitim Müdürü Üner Dilek, 19 Mayıs gününün ezelden beri hür yaşayan Türk milletinin vatan topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırdığı gün olduğunu dile getirdi. Türk milletinin bugünkü özgürlüğünü ve varlığını o günlere borçlu olduğuna dikkat çeken Dilek, "Millet olarak çağdaş ülkeler seviyesine ulaşma hedefi için çok çalışmak gerek." dedi.

Bazı öğrenciler aşırı sıcak nedeniyle zor anlar yaşadı. Konuşmaların ardından resmi tören geçidi yapıldı. Öğrencilerin geçişi sırasında sigaranın zararlarına dikkat çeken anonslar yapıldı. Geçit törenin ardından jimnastik grubu bir gösteri düzenledi. Büyük bir Türk bayrağı açarak gösterilerine başlayan öğrenciler, kapanışı da Türk bayrağıyla yaptı. Tekirdağ Doğa Sporları Derneği paraşütcüsü tarafından havada Türk Bayrağı açıldı. Öğrencilerin gösterileri yaklaşık 1,5 saat sürdü. Gösterilerin bitiminde Tekirdağ Valisi Doğan, program tertip komitesindeki öğretmenleri tek tek kutladı.

ERZİNCAN'DA 19 MAYIS KUTLAMALARI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı, Erzincan'da düzenlenen programlar ile coşku içerisinde kutlandı.

Erzincan Belediye Sarayı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ile başlayan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, 13 Şubat Şehir Stadyumu'nda devam etti. Erzincan Valisi Ali Göngür, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı. Törenlere askeri ve sivil erkanın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Sami Zeybek'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Vali Ali Güngör tarafından gençlik meşalesi yakıldı. Öğrenciler tarafından şiirlerin ve Gençlik Marşı'nın okunmasının ardından, 3. Ordu Komutanlığı'na bağlı Bando Komutanlığı tarafından gösteri yapıldı. Resmi geçit töreninin yapılmasının ardından, öğrenciler tarafından yaklaşık 2 aydır hazırlığı yapılan gösteriler sahnelendi. Törende özellikle jimnastikçi ve karatecilerin yapmış oldukları gösteriler büyük beğeni topladı. Gösteriler, stadyumu dolduran binlerce kişi tarafından alkışlandı.

Gösterilere yaklaşık 2 bin 600 öğrenci katılırken, programın hazırlanmasında 25 öğretmen görev yaptı. 19 Mayıs kutlamaları halk oyunları gösterilerinin ardından, final gösterisi ile sona erdi. Törenin sona ermesi ile birlikte Erzincan Valisi Ali Göngür, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, törenin hazırlanmasında emeği geçen öğretmenleri tebrik etti.

GAZİANTEP'TE 19 MAYIS, COŞKUYLA KUTLANDI

Gaziantep'te, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk büstüne çelenk konulması ile başlayan tören, Kamil Ocak Stadı'nda devam etti.

Her yıl saat 10.00'da başlayan Kamil Ocak Stadı'ndaki kutlamalar, bu yıl sıcaklık nedeniyle bir saat erken yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şendoğan Karakuş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, 19 Mayıs gününün ezelden beri hür yaşayan Türk milletinin vatan topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırdığı gün olduğunu dile getirdi. Türk milletinin bugünkü özgürlüğünü ve varlığını o günlere borçlu olduğuna dikkat çeken Şişman, "Millet olarak çağdaş ülkeler seviyesine ulaşma hedefi için çok çalışmak gerek." dedi.

Öte yandan sıcak altında bekleyen bazı öğrenciler baygınlık geçirdi. Bayılan öğrenciler, statta hazır bekleyen ambulansta tedavi edildi. Konuşmaların ardından resmi tören geçidi yapıldı. İzci gruplarının taşıdığı sigaranın zararlarına yönelik pankartlar, sigara yasağının başladığı güne denk gelmesi açısından dikkat çekiciydi. Geçit törenin ardından jimnastik grubu bir gösteri düzenledi. Büyük bir Türk bayrağı açarak gösterilerine başlayan öğrenciler, kapanışı da Türk bayrağıyla yaptı. Öğrencilerin gösterileri yaklaşık 45 dakika sürdü. Gösterilerin bitiminde Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, program tertip komitesindeki öğretmenleri tek tek kutladı.

GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI DİYARBAKIR'DA COŞKUYLA KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Diyarbakır'da coşkuyla kutlandı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda, öğrencilerin hazırladıkları gösteriler nefes kesti.

Kutlama törenleri, sabah Atatürk anıtına çelenk konulup saygı duruşuyla başladı. Törenler daha sonra Atatürk Stadyumu'nda devam etti. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, vatandaşların bayramını kutladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Diyarbakır Milli Eğitim Müdür Vekili Ömer Yıldızhan, 19 Mayıs'ın bağımsızlık için yakılan ilk ateş olduğunu söyledi. Atatürk'ün Türkiye'yi gençlere emanet ettiğini hatırlatan Yıldızhan, gençlerden emanete sahip çıkmalarını istedi. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin okunduğu törenlerde, öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiir ve yazılar okudu.

Resmi geçidin ardından karma grubu başta olmak üzere kız ve erkek gruplar gösterilerini sundu. Vatandaşların büyük beğenisini toplayan gösterilerde öğrenciler hünerlerini sergiledi. Polis Meslek Yüksekokulu'nun jimnastik gösterileri nefesleri keserken; halk oyunları ekipleri de yöresel oyunlar oynadı.

Kapalı mekanlarda sigara yasağının bugün başlamasından dolayı sigara içilmemesi konusunda sürekli uyarılar yapıldı. Sigaranın insan sağlığına verdiği zararları içeren pankartlar resmi geçit sırasında taşındı. Bilimsel araştırmaların sonuçları tören aralarında vatandaşlara anons edildi. Vatandaşların genelde yasağa uymaları ise dikkat çekti.

ERZURUM'DA 19 MAYIS KUTLAMALARI

Erzurum'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında 9. Kolordu Komutanlığı ve Erzurum Güzel Sanatlar Lisesi halka açık bando konseri verdi.

Erzurum'da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önünde 9. Kolordu Komutanlığı bando takımı ile Erzurum Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri halka açık bando konseri düzenledi. Törene çok sayıda vatandaş katılırken, minikler elleriyle tempo tutarak bandoya eşlik etti. Yaklaşık bir saat süren konserde birbirinden güzel şarkılarla vatandaşlara müzik ziyafeti sunuldu.

ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KONYA'DA KUTLANIYOR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Konya'da kutlanıyor. Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından, kutlamalara, Atatürk Stadyumu'ndaki etkinliklerle devam edildi.

Anıt alanında yapılan ilk kutlamaya Konya Valisi Osman Aydın, Garnizon Komutanı Uğur Uzal, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile bürokratlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Sırayla Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal marşı okundu.

Kutlamalar, daha sonra Atatürk Stadyumu'nda sürdü. Burada, Konya Valisi Osman Aydın, Garnizon Komutanı Uğur Uzal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, üstü açık bir araca binerek stadyumdaki halkı selamladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Öğrenciler, Atatürk'ün gençliğe hitabesini okudu, ardından Garnizon Komutanlığı bandosu eşliğinde geçit töreni yapıldı.

Kutlamalar, rengarenk elbiseler giyen öğrencilerin hazırladıkları gösterileri sunmasıyla son buldu.

SİVAS'TA 19 MAYIS COŞKUSU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Sivas'ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 89. yıldönümü tüm yutta olduğu gibi Sivas'ta da coşkuyla kutlandı.

İlk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Sivas Milletvekili Selami Uzun'un da hazır bulunduğu törende, Vali Veysel Dalmaz, Garnizon Komutanı Ali Doğan İnce, Belediye Başkanı Sami Aydın ile kamu ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, 4 Eylül Stadı'ndaki kutlamalara geçildi. Buradaki törende Vali Dalmaz, Ganizon Komutanı İnce ve Belediye Başkanı Aydın'ın öğrenci ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Daha sonra öğrenciler geçit törenininde bulundu. Günün anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmaların yapıldığı törende öğrencilerin tribünde renkli kartonlarla 'Şampiyon Sivasspor' yazısını oluşturması alkış aldı.

Buruciye İşitme Engelliler Halk Oyunları ekibinin gösterisi de izleyenlerden tam not aldı. Daha sonra lise öğrencileri, 19 mayıs gösterisi sundu. Son olarak tekvando sporcularının estetik hareketlerden oluşan gösterisi ilgiyle izlendi. Çok sayıda vatandaşın ellerinde Türk bayraklarıyla katıldığı tören, final tablosunun oluşturulmasıyla son buldu.

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MALATYA'DA DA COŞKUYLA KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Malatya'da da törenlerde kutlandı.

İnönü Stadı'nda yapılan törenlere Vali Halil İbrahim Daşöz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal ve Belediye Başkanı Cemal Akın'ın selamlama geçişi ile başlandı. Törende konuşan Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, gençlere seslenerek "Sizler misyonu ağır vizyonu yüksek asil bir milletin evlatlarısınız. İhanet odaklarının umutları tükenirken sizler tarih sahnesindeki soylu duruşunuzu sürdürmelisiniz." dedi.

Bu mutlu günlere kolayca ulaşılmadığının altını çizen Bulut, "Yüzyıllarca dünya hakimiyetini sürdürümüş bütün dünyada denge olmuş, yeryüzünde adalet, eşitlik götürmüş büyük bir milletin Anadoluya çekişilişi dahi yüzyıllar sürmüştür. Terk ettiğimiz topraklarda huzur ve barış kalmamıştır. Kafkaflarda, Balkanlarda, ve Ortadoğuda en alçakça zulümler devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Gençlik adına konuşan Hacı Ahmet Akıncı Lisesi öğrencisi Ahmet Münir Aslantaş ise medeniyetler ve kültürleinr başka toplumlardan ithal edildikleri zaman kalıcı olamayacağını belirterek, şunları söyledi: "Bizim medeniyetimiz çağdaş ve başka medeniyetlerden üstün olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Atatürk'ün Türk gençliğine en büyük armağanıdır. Bu yurdun evlatlarına düşün görev kara toprağı vatana dönüştürmektir."

Yapılan konuşmalar ve okunan şiirlerin ardından öğrencilerin gösterileri büyük beğeni topladı.

Sportif etkinlerinde yapıldığı gösterilere Zirve Yayınevi'nde öldürülen Alman Tilman Geske'nin kızı Michael de katıldı.

GÜMÜŞHANE'DE 19 MAYIS TÖRENLE KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Gümüşhane'de törenle kutlandı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Gümüşhane Yenişehir Stadı'nda kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenk konması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan tören Gümüşhane Yenişehir Stadı'nda devam etti. Buradaki törende, konuşmalar yapılırken, öğrenciler şiir okudu, kompozisyon ve slogan yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören geçişinin ardından Gümüşhane Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi'nin hazırladığı program ve gençlik merkezinde faaliyet gösteren karate, boks, jimnastik, voleybol, futbol ve güreş bölümlerinin gösterileri yapıldı. Programın finalinde öğrenciler Türk Bayrağı gösterisi yaptı.

BATMAN'DA, 19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMALARI

Batman'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a gelişi canlandırıldı.

Aşırı sıcaklar nedeniyle rahatsızlan öğrencileri ilk müdahale statta kurulan sahra çadırında yapıldı.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 89. yıldönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Valilik Bahçesindeki Atatürk anıtında düzenlendi. Anıta çelenk konulmasının ardından kutlamalara 16 Mayıs Şehir Stadı'nda devam edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Batman Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa, Samsun'da başlayan ışığın dalga dalga tüm yurda yayıldığını belirtti.

Vali Recep Kızılcık, Garnizon Komutanı Murat Kırkaya ve Belediye Başkan Vekili Tahir İmret'in halkı selamlamasından ardından öğrenciler, Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkışını temsili olarak canlandırıldı.

Kültürel ve sportif faaliyetlerde dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından Batman Emniyet Müdürlüğü tarafından organize edilen "Tarihe yolculuk" gezisi kapsamında Çanakkale'ye giden öğrenciler, Çanakkale'den getirdikleri şehit toprağı ve Türk Bayrağı'nı Vali, Garnizon komutanı ve Belediye Beşkan Vekiline hediye etti.

Askeri bando eşliğinde yapılan tören geçidinin ardından, okul öğrencileri, dans ve halk oyunlarından oluşan gösterilerini sundu. Tören boyunca öğrencilerin sigara yasağı ile ilgili taşıdığı bez afişler dikkati çekti. Tören final programı ile son buldu.

Törene, Vali Recep Kızılcık, AK Parti milletvekili Ahmet İnal, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Murat Kırkaya, Batman Belediye Başkan Vekili Tahir İmret, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

KIZILAY SAĞLIK ÇADIRI KURDU

23 Nisan Çocuk Bayramı'nda aşırı sıcak nedeniyle yaşanan olumsuzlukları dikkate alan tertip komitesi, bu kez önlem aldı. Kutlamaların yapıldığı statta ambulanslar hazır bekletilirken, sağlık çadırı da kuruldu.

Sıcaktan veya ayakta fazla beklemekten dolayı rahatsızlanan öğrenciler anında sağlık çadırına getirilerek tedavileri yapıldı. Rahatsızlanan öğrencilerin büyük kısmının sabah kahvaltısı yapmadan geldikleri belirtildi.

TÜRKMENİSTAN'DAKİ KUTLAMALAR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen törenlerle de kutlandı.

Aşkabat Anadolu İlköğretim okulunda yapılan törene Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, büyükelçilik çalışanları, Türk iş adamları ve aileleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.Tören, Büyükelçi Bıçaklı'nın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Türkiye ve Türkmenistan'ın milli marşlarının okunmasından sonra Büyükelçi Bıçaklı, günün anlam ve önemini ifade eden konuşma yaptı.Tören, Anadolu İlköğretim Okulu ve Lisesi öğrencilerinin gösterileri ve sunumlarıyla devam etti.

Dans gösterilerinin yanı sıra güreş müsabakası ve atletizm gösterilerinin yapıldığı tören, kompozisyon, şiir, güreş ve bilişim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

AJANSLAR