kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu bayram söndürüyoruz

Osman AYDOĞAN Nergis DEMİRKAYA ANKARA
Türkiye 'sigarasız hayat' temasıyla kutlanacak Gençlik ve Spor Bayramı'na, kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla girdi. Tiryakileri kara kara düşündüren yasaklar, ağır cezaları da getiriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu bayram söndürüyoruz
Türkiye'de kapalı mekânların tamamına yakınında bugün başlayan ve tiryakileri kara kara düşündüren sigarasız hayat beraberinde ağır cezaları da getiriyor. Yasağa uymayanlara ceza yağacak. Yasaklar başlarken, 19 Mayıs kutlamalarının ana teması da "Sigarasız bir dünya" ve "Doğanın korunması" olacak. "Havamızı koruyoruz", "Sigaraya değil yaşama sarıl" fonu önünde öğrenciler, "Elveda sigara merhaba hayat", "Bırakmak için istemek yeter" ve "Hayatı değil, sigarayı söndür" dövizleri ile geçit töreni yapacak.

CEZASI 62 YTL
Bugünden itibaren yasak yerde sigara içen milletvekili de olsa cezadan kurtulamayacak. Yasak yerde sigara içmenin cezası 62 YTL. Yere sigara izmariti ve paketi atanlar da 23 YTL ödeyecek. Bar, disko gibi eğlence yerleriyle lokanta ve kahvehanelerde ise yasak 19 Temmuz 2009'da yani 14 ay sonra başlayacak. Sigara içme yasağı kapalı mekânların yanı sıra, açık havada dahi olsa tüm spor karşılaşmalarında, okulların içlerinin yanı sıra bahçelerinde, açık hava tiyatrosu gibi yerlerde geçerli olacak. Tiryakiler neredeyse konutları dışında hiçbir kapalı alanda sigara içemeyecek. Çadır ve güneşlik gibi yerler de, yasağının uygulanacağı "kapalı alanlar" tanımı içinde olacak. Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler ve cezaevlerinde sigara içme alanı oluşturulabilecek. Otellerde ise sigara içenlere tahsis edilen odalar bulunacak.

İZİN VERENE 500 YTL
Kapalı alanlarda sigara içilmesine müsaade edenlerin cezaları ise, içenlerden çok daha ağır olacak. Okul, hastane bahçeleri, spor salonları, stadyumlar, Aspendos gibi açık hava tiyatroları, toplu taşım araçları başta olmak üzere özel sektöre ait yerlerde sigara içilmesine izin verenler önce uyarılacak. Bu uyarılara karşın sigara içilmesine izin veriyorsa 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak.