kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon davası Avrupa Parlamentosu'nun gündeminde

ANKA
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Raportörü Hollandalı muhafazakâr milletvekili Ria Oomen- Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye'nin 2007 İlerleme Raporu'na ilişkin raporu ve ilgili karar tasarısı, Çarşamba günü AP Genel Kurulu'nda görüşülerek oylanacak. Son olarak 21 Nisan'da Dış İlişkiler Komisyonu'nca son şekli verilen rapora ilişkin karar tasarısında AKP hakkındaki kapatma davası ve Ergenekon soruşturması gibi güncel konulara da yer veriliyor. Karar tasarısının önemli bazı unsurları özetle söyle:

* AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlarından kaygı duyuluyor; Anayasa Mahkemesi'nin, hukuk üstünlüğü ilkelerine, Avrupa standartlarına saygı göstermesi bekleniyor.

* Kürt sorununa kalıcı çözüm isteniyor. Kürt kökenli vatandaşlara kamu ve özel sektöre ait okullarda Kürtçe öğrenme olasılığının sağlanması gereğine işaret ediliyor. DTP'nin kapatılması olasılığı, siyasi çözüme ters görülüyor.

* DTP, PKK ile arasında açık bir mesafe koymaya çağrılıyor. Türk hükümetinden Güneydoğu'nun kalkınması için kapsamlı plan isteniyor.

* Hrant Dink ve Malatya cinayetlerinin soruşturulması çağrısı yapılıyor.

* Türk makamları, Ergenekon soruşturmasını kararlılıkla sürdürmeye cesaretlendiriliyor.

PKK'YA KINAMA

*
PKK ve diğer terörist grupların Türk topraklarında uyguladığı şiddet ve Ocak 2008'de Diyarbakır saldırısı kınanıyor. Türkiye'nin terörle mücadelesi ile dayanışma ifade ediliyor ve PKK'dan derhal ateşkes ilan etmesi talep ediliyor.

* Ruhban Okulu'nun hemen açılması çağrısı yineleniyor.