kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kutup ayılarının "türü tehlikede"

Yeni Haber
Küresel ısınmaya ilişkin tartışmalarının iyice hızlandığı bir dönemde, ABD kutup ayılarını "türü tehlikede" listesine aldı.

ABD bu adıma neden olarak doğal ortamları olan kutuplardaki buzların erimesini gösterdi. ABD ilk kez, bir türün tehlikede olmasına ilişkin olarak nedeni küresel ısınma olarak gösterdi.

İçişleri Bakanı Dirk Kempthorne, sera etkisi yapan gazların küresel ısınmayı tetiklediğini ve bunun da kutup ayılarının yaşam ortamlarına zarar verdiğini söyledi. Ancak Kempthorne, bu kararın, sera etkisi yapan gazlarla mücadele için kullanılamayacağını vurguladı. Kempthorne, "Yasal standartlar nedeniyle kutup ayılarını, türü tehlikede hayvanlar listesine alıyorum. Ancak bu, küresel ısımayı ya da buzulların erimesini engellemeyecek. Büyük ülkelerin ortak hareket etmesi ancak küresel ısınmaya karşı gerçek bir çözüm üretir." şeklinde konuştu.

Kutuplarda yaşayan bu ayılar, fok avlayarak yaşamını devam ettiriyor. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, buzulların erimesine ilişkin tahminlerin tutması halinde 2050 yılında kutup ayısı nüfusunun 3'te 2 oranında azalacağını öngörüyor.

Çevreciler, bu kararın birşey değiştirmeyeceğini düşünüyor. Milli Kaynakları Koruma Konseyi'nden Andrew Wetzler, "Kutup ayılarını koruma altına almak büyük bir adım. Ancak Bush yönetimi, yasadaki boşlukları kullanarak kutup ayılarına karşı en büyük tehlike olan küresel ısınmanın devam etmesine olanak sağlıyor." şeklinde konuştu. Milli Vahşi Yaşam Federasyonu John Kostyack, bu kararın pratik bir etkisi olmayacağı kanısında.