kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Dedikodu' dediler 20 bin kişi öldü

Çin halkı hükümete çok öfkeli. Bir sismolog 7 Mayıs'ta "Deprem geliyor" diye uyardı. Hükümet 9 Mayıs'ta sitesinden halka, "İddia, bir söylenti" dedi. Deprem günü ise açıklamayı kaldırdı. Hükümet üç barajdaki çatlaklar için alarma geçti..
Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin

Enkaz altında kalan ve kendisinden haber alınamayanların sayısı 100 bin


10 bin nüfuslu Yingxiu kentinde hayatta kalanların sayısı 2 bin

Kurtarma çalışmalarına katılan asker sayısı 50 bin

Depremin yol açtığı maddi zarar milyar 20 dolar

Çin'i sarsan 7.9 büyüklüğündeki depremin bilançosu giderek ağırlaşırken, ülkedeki halk bir yandan da hükümet görevlilerinin felaket hakkında "beş gün önce uyarıldıkları ama buna kulak asmadıkları" iddiasıyla çalkalanıyor. ABD'nin The Epoch Times gazetesi, uyarıyı yapanın Wuhan kentindeki adı açıklanmayan bir sismolog olduğunu yazdı. Notun duyulması üzerine halk Sichuan Eyaleti Deprem Tahmin ve Afet Önleme Merkezi'ni telefon ve mail yağmuruna tuttu. Hükümet sitesinde 9 Mayıs tarihli açıklamada, "Bu iddianın bir söylenti olduğunu" vurguladı. Ancak depremin yaşandığı 12 Mayıs'ta açıklamayı kaldırdı.

3 BARAJDA TEHLİKELİ ÇATLAKLAR
Depremin vurduğu Sichuan eyaletine bağlı Dujiangyan'daki Zipingku barajında çok tehlikeli çatlaklar oluştuğu, halkın yaşamını riske atan bu çatlakların kapatılması için felaket bölgesine 2 bin asker gönderildiği bildirildi. Çatlakların onarılmaması halinde ikinci bir felaketin yaşanabileceğini belirten yetkililer, ayrıca gelecek günlerin yağışlı olacağı tahmininde bulunarak, yerel barajlardaki olası risklere karşı halkı uyardı. Depremin merkez üssüne yakın olan 7 bin nüfuslu Maoşian'da 2 hidroelektrik santralının da ciddi zarar gördüğü, barajların taşabileceği ikazı yapıldı.
Haberin fotoğrafları