kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Levent Ballar

"Deterjan devleri AB'de yasak ürünü Türkiye'de üretiyor"

SEÇKİN ÜREY
DenizTemiz Derneği Genel Sekreteri Ballar, Avrupa'da deterjan üretiminde kullanımı yasak olan formaldehit ve fosfatın Türkiye'de de yasaklanması gerektiğini söyledi..
Onursal başkanlığını Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un yürüttüğü DenizTemiz Derneği/Turmepa, Van Gölü'ndeki kirliliğe karşı hayata geçireceği projeleri bugün başlatıyor. Ancak dernek, Türkiye'nin denizlerinde yaşanan çevre sorunlarının hâlâ önemini koruduğunu vurguluyor. Türkiye'nin AB üyeliğinde en büyük sorunlarından birini çevre konusunda yaşayacağını dile getiren DenizTemiz Derneği/Turmepa Genel Sekreteri Levent Ballar, "Çevreyi çözemezsek AB'nin kapısına yaklaşamayız" dedi.

20 KURUŞ FARK VAR
Deniz kirliliğinde kalıcı etkisi büyük olan fosfat ve formaldehit ürünlerini örnek gösteren Ballar, "İkisi de özellikle bulaşık ve çamaşır deterjanı sektörleri tarafından kullanılıyor. Uluslararası devlere sormak lazım. Türkiye'de ürettikleri ürünü, Avrupa'da üretebiliyorlar mı? Bunların Avrupa'da kullanımı yasak, Türkiye'de de olmalı" diye konuştu. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önlem alması gerektiğini ve aslında yapılacak olanın çok basit olduğunu kaydeden Ballar, şöyle konuştu: "Sadece tek satırlık bir kanun maddesi yeter. Devlet, üreticileri kullanıldıktan sonra doğada çözülebilen ürünlerin üretimine yönlendirmeli. Doğada çözülebilen ürünler, Türkiye'de de üretiliyor. Maliyet farkı sadece 20 kuruş. Büyük ölçekli üretim gerçekleştiğinde de maliyet farkı daha da düşecektir"