kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Formula 1 yarışlarını izlemek çok keyifli ama uzmanlar yarış otomobillerinin sesine karşı kulakları korumanın şart olduğunu söylüyor.

Kulaklarınıza tıkaç takmayı unutmayın

Bugün sıralama turları ile başlayan Formula 1, yarın saat tam 15.00'te İstanbul Park'ta gerçekleşecek. Tüm gözler dünyanın en hızlı pilotlarını takip ederken, nefesler de tutulacak! F1 İstanbul'un sağlık partneri ise uyarıyor: Aman kulaklara dikkat!..
Yarış sırasında yüzlerce kilometre hıza ulaşan F1 araçlarının çıkarttığı sesi dinlemek çok keyifli ama bir o kadar da zararlı. Çünkü bu ses izleyenlerin kulaklarında kalıcı hasar bırakabilir. F1 İstanbul ayağının sağlık partneri Anadolu Sağlık Merkezi'nin KBB uzmanı Op. Dr. Murat Şirin, yarış alanındaki yüksek desibelli sese karşı alınması gereken önlemler konusunda yarışseverleri uyardı: "İç kulak, son derece hassas sinir uçlarından oluşur. Yüksek şiddette gürültüye maruz kalmak, sesin şiddetine ve süresine de bağlı olmak koşuluyla, sinir uçlarında hasara yol açabilir. Bu hasar, birkaç gün süren geçici kulak çınlamasından, kalıcı işitme kaybına kadar gidebilir. Ne yazık ki, işitme sinirinde oluşan kayıplar geri dönüşsüzdür. Bu tip ortamlarda kulak hasarını önlemek için kulaklar için tıkaç ve maske kullanılmalıdır."

MASKE DE GEREKLİ
Şirin kişilerin kendi hazırladıkları tıkaçların, gerekli etkiyi yaratmayacağının da altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Tıkacın koruyucu olabilmesi için dış kulak yoluna tam oturması gerekir. Uygun bir tıkaç, ses şiddetini 15-30 desibel kadar azaltabilir. Kulak maskeleri de, tüm kulak kepçesini kaplayarak, dış kulak yolunu tıkar."
Haberin fotoğrafları