kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rifat Hisarcıklıoğlu

Devlet sözünü tutsa sanayici böyle zorlanmazdı!

OKAN MÜDERRİSOĞLU ANKARA
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, teşvikli illerdeki aksaklıklara dikkat çekerek, "Devlet sözünü tutamayınca, Malatya'da Mahmut Bey gibi çekirdekten yetişme sanayiciler zorlanıyor" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Devlet sözünü tutsa sanayici böyle zorlanmazdı!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin sanayi ve teşvik politikasını yeniden ele almasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Dünyada söz sahibi olduğumuz tekstil sektörü için kamuda yanlış bir anlayış gelişiyor. Tekstilden çıkmak gerektiği söyleniyor. Oysa vizyonunuz dünya pazarı ise tekstilde kapasite sorunu yok" dedi. Hisarcıklıoğlu, teşvikli illerde özellikle indirimli elektrik uygulamasında aksaklık yaşandığını belirtti ve "Devlet sözünü tutamayınca, sanayici de zorlanıyor" mesajı verdi. Tekstil sektörünün, Gümrük Birliği sonrası teşvik edildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, SABAH'a şu değerlendirmede bulundu:

YANLIŞI SANAYİCİ YAPMADI
"Tekstil sektörüne çok yönlü bakmak gerekir. Bu sıra en büyük yanlışlık şu... Gerek bürokrasiye gerekse siyasetçiye hakim olan görüş, 'Tekstilden vazgeçelim' yönünde. Halbuki tekstilde yatırım artışı 1995'te Gümrük Birliği ile başladı. Bunu da devlet teşvik etti. Tekstil dünyada en fazla söz sahibi olduğumuz sektör. Şimdi deniyor ki 'Tekstil yatırımı yanlıştır.' Yanlışsa, bu yanlışı biz yapmadık, siz teşvik ettiniz. Tekstilde vizyonunuz Türkiye ise bir kapasite fazlası var. Ancak vizyonunuz dünya ise kapasite açığı söz konusu. Bu nedenle tekstil sektörüne bakışımızı gözden geçirmeli, özellikle bu sektörün istihdam yönünü göz artı etmemeliyiz. Bu alanda örnek insanlar, sanayiciler tanıyorum.

YIPRATMAMAK GEREKİYOR
Örneğin Mahmut Bey (Çalık)... Çekirdekten yetişme, bilfiil işin sıkıntısını çeken, işin içinden gelen bir isimdir. Ülke sorunlarına çok duyarlıdır. Kalemi, kağıdı eline alır, yazar. Zamanında rahmetli Ecevit'e, Kemal Derviş'e yazdığı mektuplar vardır. TOBB Başkanı olarak bana, Sanayi Bakanı'na, Başbakan'a da mektuplar göndermiştir. Kendisi, kayıt dışıyla mücadeleye çok önem verir. Vizyonu vardır, yatırım yapmıştır. Sağındakini solundakini yatırıma teşvik etmiştir. Bu insanlara sahip çıkmak gerekir."