kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Karpuz meselesi kelek çıktı!

Van ili yıllarca 'turizm ve sınır ticareti' ile öne çıktı. Terör belası yüzünden Van hem turizmdeki önceliğini kaybetti hem de sınır ticareti yoluyla yarattığı işi ve aşı kaybetti. Van'da 860 kişinin çalıştığı Erciş Şeker, 93 kişinin çalıştığı Van Et, kışın 60, yazın 300 kişinin istihdam edildiği organize sanayi bölgesi dışında çalışacak tek bir fabrika yok.
TÜİK, Van'da 373 bin, Van Ticaret ve Sanayi Odası ise 660 bin kişinin yaşadığını söylüyor. Ankara ile Vanlıların ajandası uyuşmuyor. Ben de bu durumda "Beş yıl önce kurulan Van Sınır Ticaret Merkezi (STM) ne yapıyor, işler yolunda mı?'' diye soruyorum.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bir çırpıda 6 bin 500 ton İran karpuzunun nasıl yok olduğunu anlatıyor;
"Van Sınır Ticaret Merkezi'ni valilik, esnaf odası ile birlikte işletiyoruz. Malum, İran'la karşılıklı olarak çok iş yapabiliriz. Nedendir, bilmiyorum, bizi 300 bin dolarlık bir ticaret hacmiyle sınırlıyorlar. Karşımızda kapı gibi bürokrasi duruyor. 60 gün çalışıyor, 300 gün bakıyoruz. Dış Ticaret Müsteşarlığı'na soruyoruz. Tarım Bakanlığı'ndan onay alıyoruz. 1 Nisan'da İran'dan karpuz getirmek için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na müracaat ettik. Tarım Bakanlığı onay verdi. 6 bin 500 ton karpuzun parasını ödedik. Tam 2 bin 700 ton karpuzu gümrükten geçirdik. Pat diye bir yazı geldi, son karpuz getirme tarihihiz 15 Nisan denildi. Parasını ödediğimiz 4 bin 300 ton karpuz, İran tarafında yolda kaldı. 177 esnafın parası uçtu gitti."
Mevzu tam Aziz Nesin'lik...
Bugüne kadar hiç dava açmamışlar.
Ancak şimdi fikir değişmiş.
Vanlı işadamları hak arayacak.