kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ORTAK BASIN TOPLANTISI Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları’nın Ankara’daki toplantısından sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Rupel, sonraki Dönem Başkanı Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Jouyet ve AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ortak basın toplantısı düzenledi.

AB: Uluslararası hukuk anayasadan üstündür

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Kapatma davasına "Kayıtsız kalamayız" diyen AB Troykası, "Uluslararası hukuk anayasanın üstünde" dedi. 1 Mayıs'ta orantısız güç kullanıldığını söyleyen Troyka, "Sorumluları bulun" dedi..
Türkiye-AB Troyka toplantısına AK Parti'ye açılan kapatma davası ve 1 Mayıs'taki gösteriler damgasını vurdu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, partisinin kapatılması halinde müzakerelerin sekteye uğramamasını isterken AB, kapatma davasına karşı kayıtsız kalamayacağını açıkladı. Troyka üyeleri toplantıda Anayasa'nın 90'ncı maddesini anımsatarak çıkacak kararda uluslararası hukuka uyulmasını istedi. Troyka toplantısı dün AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile başladı. Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Pierre Jouyet ise uçağı geciktiği için 2 saat geç geldi Ankara Palas'taki toplantının satır başları şöyle:
REHN: Bir parti ancak şiddete, ırkçılığa ve teröre çağrı yaparsa kapatılabilir. AKP'den böyle bir tehdit yok. AB, Türkiye aday ülke olduğu için kayıtsız kalamayacaktır. Önemli olan, bunun demokratik prensipler, hukuk kuralları, AB, Venedik Komisyonu standartları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre çözülmesi. Anayasa'nın 90'ncı maddesi iç hukuk ile uluslararası hukuk arasında bir çatışma olması halinde uluslararası hukukun üstünlüğünü esas alıyor.
RUPEL: Kapatma davasından endişe duyuyoruz.

"SORUMLULARI BULUN"
REHN:
1 Mayıs'ta orantısız güç kullanımını üzüntüyle karşıladık. Orantısız güç kullanımıyla ilgili sorumluların bulunmasını ve bu tip olayların soruşturulmasını bekliyoruz. Sendikal haklara ilişkin kanunların bir an önce gündeme gelmesi gerek.
BABACAN: Provokasyon vardı. Gösterilere katılanların çoğu işçi grubu değildi, ciddi istihbarat aldık. Biz de özgürlükleri genişletmek istiyoruz ancak özgürlükler sınırsız olamaz.

FRANSA UYARISI
BABACAN:
Fransa'nın dönem başkanlığından yapıcı ve iyi niyetli bir tutum izlemesini bekliyoruz.
JOUYET: Fransa dönem başkanlığı Türkiye konusunda objektif ve dengeli olacak.
REHN: Reform süreci yavaşladı.TCK 301 değişikliği ve Vakıflar Kanunu olumlu ancak yargı reformu ve kamu denetçiliği kanunu çıkarılmalı.

YENİ ÖDEV LİSTESİ
*
Fikir ve ifade özgürlüğü tam uygulanmalı,
* Limanlar Rum Kesimi'ne açılmalı,
* Kamu Denetçiliği Kanunu'nu çıkarılmalı,
* Yargı alanında reform süreci devam etmeli,
* Kültürel ve dini özgürlükler genişletilmeli,
* Ermenistan ile diyalog başlamalı.