kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"1 Mayıs'ta etik ihlal var"

Yeni Haber
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. İbrahim Cerrah, 1 Mayıs'ta İstanbul Polisinin müdahalesinde orantısız güç kullanımı olarak değerlendirerek, "Etik ihlal var" dedi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı(TESEV) tarafından Cerrah'ın 3 yıl önce yazdığı ancak yeni hazırlanan "Avrupa Polis Etiği Kuralları ve Türkiye'de Güvenlik Sektöründe Mesleki Sosyalleşme" kitabının tanıtımında sorular üzerine 1 Mayıs olaylarını değerlendirdi. Cerrah, konuyu bilimsel olarak değerlendirerek, Kolluk Etik İlkeleri'nin 27. maddesinde, "orantılı güç kullanılması gerektiğinin belirtildiğini" anımsatarak şöyle konuştu:

"Daha 5-6 sene önce Kadıköy'de 1 Mayıs'ta genç kız elindeki sopayla laleleri parçalıyordu. O zaman bazı gazeteciler bu genç kızın neden bunu yaptığını sorguladılar. Polis söz konusu olduğu zaman da aynı şeyi bekliyorum. Görüntülerdeki polisin kim olduğu belirlenmeli deniliyor. Şöyle bir hava ortaya çıkıyor; bu polis memuru belirlenirse, tespit edilirse problem tamamen çözülmüş olacak. Tabii ki bu tür olaylarda kişilerin tespit edilmesi önemli bir aşamadır. Ancak o genç kıza gösterilen benzer yaklaşım burada da gösterilmeli. Bir polis neden bunu yapar. Bu sorgulanmalıdır? Etik ilkelerin 27. maddesine göre, orantılı güç kullanılması gerekiyor"

Cerrah, ayrıca bu değerlendirmesinin kendisine ait olduğunu vurgulayarak, sözlerinin kurumsal bir nitelik taşımadığını da ifade etti.

(ANKA)