kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başı kesilecek Türk berber için Gül devrede

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Suudi Arabistan'da idam cezasına mahkum edilen Türk vatandaşı Sabri Boğday ile ilgili olarak Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Boğday ile ilgili olarak, daha önce Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud'a bir mektup gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, dün akşam Kral Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud'u telefonla aradığı belirtildi.

Suudi Arabistan Kralı Al Saud'un görüşmede, mektubu aldığı andan itibaren konuyla yakından ilgilendiğini ifade ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan'da çalışan Türk berber Sabri Boğday, Allah'a küfür ettiği iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı. Başı kesileceği belirtilen gencin Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan eşi Muazzez Boğday, idamın durdurulması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Hatay'ın Samandağ ilçesinden 11 yıl önce Suudi Arabistan'a giden Sabri Boğday (31), Cidde'de berber dükkânı açtı. Boğday bir gün, terzilik yapan Mısırlı komşusuyla bilinmeyen bir nedenle tartıştı.

Tartışmanın ardından Mısırlı komşusu, olay yerine gelen polislere, "Bu adam Allah'a küfür etti" dedi. Bunun üzerine Boğday, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 13 aydır cezaevinde bulunan Sabri Boğday, 8 kez duruşmaya çıktı. Genç adam, iftiraya uğradığını anlatırken Mısırlı komşusu ise kayıplara karıştı. Son duruşmada başı kesilerek idam kararı çıkınca Boğday temyize başvurdu. Ancak kararın bundan önce uygulanmasından korkan Sabri Boğday, ailesini arayarak vedalaştı.

Suudilerde idam bizde 1 yıl hapis
Allah'a hakaret ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Boğday, aynı suçu Türkiye'de işlemiş olsaydı bir yıla kadar hapis cezası gerektiren TCK'nın 216'ncı maddesinin 3'üncü fıkrasından yargılanacaktı. Yasa maddesi "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" diyor.