kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükanıt: Kutuplaşmalar olmamalı

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'de kutuplaşmaların olduğunu belirterek "Türkiye'nin, bu kutuplaşmalardan kaçınması lazım. Sorunlarını kendi içinde çözebilir, kimsenin nasihatlerine falan da ihtiyacı yok" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Swiss Otel'de düzenlenen İsrail Milli Günü resepsiyonunda gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Avrupalılar tarafından aşırı laikler-demokratik laikler türünden tanımlamalar yapılıyor. Siz buna ne diyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine Büyükanıt, sıfat koymalara her zaman karşı çıktığını kaydetti.

Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'ye çok sıfat koyuyorlar. Sıfat ismin önüne gelir biliyorsunuz, bu yanlış. Türk insanı kendi kendini tanımlama gücüne sahiptir. Başkasının tanımlamasına ihtiyaç yok" diye konuştu.Yaşar Büyükanıt, bir gazetecinin "bir de çok tanımıyorlar herhalde" sorusunu da şöyle yanıtladı, "Onlara bir şey söylemiyorum ama Türk insanı kendi kendini tanımlayabilir. Cumhuriyetin kuruluşundan beri Türk insanı bunu yapmıştır Türk insanının başka tanımlamaları alıp kendine etiket olarak koyma ihtiyacı yoktur" dedi. Bir soru üzerine Türkiye'de kutuplaşmaların olmaması gerektiğini vurgulayan Büyükanıt, "Türkiye'de kutuplaşma var mı" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: "Var. Türkiye'nin bu kutuplaşmalardan kaçınması lazım, sorunlarını kendi içinde çözebilir, kimsenin nasihatlerine falan da ihtiyacı yok. Osmanlı İmparatorluğundan bir Cumhuriyet yarattık, bunu yapan bir ülke, bunu yapan millet, bunda bir etnik ayrımcılık yoktur, bunu yapan millet bütün sorunlarını çözme imkan ve kabiliyetlerine sahiptir. Kutuplaşma olduğu zaman çatışma ortamı ortaya çıkar, Türkiye bundan kaçınmalıdır".

Orgeneral Büyükanıt, son sınır ötesi operasyonların ardından Genelkurmay Başkanlığının terör örgütünün üst düzey yetkililerinden birinin öldürüldüğü yönündeki açıklaması hatırlatılıp, bu öldürülen isimler arasında terörist Murat Karayılan olup olmadığına dair bir soru üzerine üzerine şöyle konuştu: "Biz herhangi bir isimden bahsetmedik. Hedeflerimizi analiz ederken ona göre ediyoruz. Bizim söylediğimiz Ahmet öldü, Mehmet öldü değil, ama oraya çok sık giden hedef grubumuza çok sık giden bazı insanların olduğu hedefleri vurduk. İsimden bahsetmedim yani biz bombayı atarken kimliğini falan almıyoruz çok sık gidilen bir hedefi vurduk".

Büyükanıt bir gazetecinin "Türkiye'nin bu konuda güçlü bir istihbaratı olup olmadığı" sorusu üzerine "Kandil'de sık sık kendi tariflerine göre üst düzey olanların gittiği bir yeri vurduk dedim. Kim olduğunu kimliğini falan bilmeyiz" dedi.

"Kim olduğu konusunda yaklaşık bir tahmin var mı" sorusu üzerine "Benim bunu söylemem çok yanlış" diyen Büyükanıt "basının tahmini yanlış mıydı" sorusuna da "Hayır basının tahmini yanlış değildi, onlar benzetme yaptı" yanıtını verdi.

"ÇOK AĞIR DARBELER YEDİLER"

Orgeneral Büyükanıt, "Şu konuda bir şey söyleyebilirim. Bu tahmini değil tespitlere dayalıdır. Çok ağır darbeler yediler" dedi.

Büyükanıt, "bu darbelerin sürüp sürmeyeceğine" dair bir soru üzerine de "Sürecek bunu biz hep söylüyoruz, bu darbeler sürecek Kuzey Irak'ın, teröristler için güvenli bir bölge olmadığını şu an anladılar, bunu anladılar derken tahmin yapmıyorum...Terör örgütü ile silahlı mücadele yaparız o mücadelemiz Türkiye'ye tehdit teşkil etmeyinceye kadar devam eder" diye konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, "AKP'nin kapatılma davasıyla ilgili savunmasını okuyup okumadığına" dair soru üzerine de, okuduğunu ancak herhangi bir yorum yapamayacağını, bu konuda emekli olduktan sonra konuşacağını söyledi.

"PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK ELE GEÇİRİLDİ"

Bir başka soru üzerine terör örgütü PKK ile mücadelede psikolojik üstünlüğün ele geçirildiğini, bunun sonuçlarının yakında görüleceğini ifade eden Büyükanıt, bir gazetecinin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin tavrında yumuşama olduğu tespitini içeren sorusuna "Olumlu gibi görünüyor" yanıtını verdi.