kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşsizlik fonu isyanı

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, işçi ve işverenlerin ödediği primlerden oluşan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, "GAP'ta istihdam artırmak" gibi gerekçelerle içinin boşaltılmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Aygün, "Hükümet İşsizlik Sigortası biriken bu parayı canının istediği gibi kullanamaz" dedi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Hükümetin, Nisan 2008 sonu itibariyle 33.4 milyar YTL biriken İşsizlik Sigortası Fonu'na göz diktiğini ve bu paraya el koymanın yollarını aradığını ifade etti. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın işçi ücretlerinden her ay yapılan yüzde 1 kesinti ile işverenin ödediği yüzde 2 ve devletin yüzde 1'lik katkısından oluştuğunu belirten Aygün, "Hükümet kendisine emanet edilen bu parayı istediği gibi kullanamaz. Bu parayı amacı dışında kullanmak hukuk dışılıktır. Eğer yasa TBMM'den böyle çıkarsa, Anayasa Mahkemesi iptal eder. Yüksek yargının, işçinin ve işverenin alın terinin biriktiği Fon'un içinin boşaltılmasına izin vermeyeceğini biliyorum" dedi.

"DEVLET VERDİĞİ PARAYI VERGİYLE GERİ ALIYOR"

Fondan GAP'a aktarılacak kaynağın devletin Fon'a yaptığı katkının faiz geliriyle karşılanacağının iddia edildiğini hatırlatan Aygün, devletin son iki yıldır Fon'a aktardığı katkının büyük bölümünü "vergi" adı altında zaten geri aldığını belirtti. Aygün, "Devlet yabancı yatırımcılardan alamadığı faiz vergisini İşsizlik Sigortası Fonu'ndan söke söke alıyor" dedi.

SEÇİM YATIRIMI

Aygün, GAP ve benzeri alt yapı yatırımlarını yapmanın devletin asli görevi olduğunu, bu görevini de asıl gelirleri olan vergi gelirleriyle yapması gerektiğini ifade etti.

Milyonlarca işsizin 2-3 yıl gibi çok uzun zamandır iş bulamadığı bir ülkede, çok az sayıdaki işsize en fazla 10 ay gibi bir süreyle, çok düşük miktarlarda ödemeler yapılarak biriktirilen paranın bu şekilde kullanılmasının gelecekte çok büyük sorunlara yol açacağını savunan Aygün, şöyle dedi:

"Yaklaşan mahalli idareler seçimleri öncesinde hükümet seçim yatırımları için aradığı kaynağı sanki işçinin, işverenin, işsizin parasında bulmuş. Yatırımlara kaynak aktaracağız bahanesiyle İşsizlik Sigortası Fonu'nun içinin boşaltılmasından korkuyorum. Buradan alınacak parayla yapılacak yatırımlar hangi müteahhitlere ihale edilecek? Kimlere kaynak aktarılacak? Eğer bu para gerçekten istihdam yaratmak için kullanılacaksa çok daha iyi alanlar bulunabilir. Şimdiye kadar 33.4 milyar YTL biriken Fon'dan işsizlere şimdiye kadar sadece 1.6 milyar YTL ödenmiş. Bu yüzden bir süre işçiden ve işverenden fona pirim kesintisi yapılmaz. Böylece, istihdam üzerindeki yük yüzde 3 oranında azalır. Bu para illa da yeni istihdam yaratmak için kullanılacaksa, istihdamı yaratacak olana, paranın asıl sahibi olan sanayiciye, esnafa aktarılabilir."

SENDİKALAR SAHİP ÇIKMALI

Sinan Aygün, TBMM'deki tasarıyla Fon'dan birçok alana para dağıtılmasının yolunun açılmak istendiğini belirterek, işçi ve işveren sendikalarını işsizlik sigortasına sahip çıkmaya çağırdı.

Sosyal güvenlik sisteminin bugünkü sorunlu yapısının altında bu kuruluşların birikimlerinin geçmişte amaç dışı kullanılmasının yattığı uyarısında bulunan Aygün, SSK'nın birikimlerinin KİT'lere "ucuz kaynak" olarak aktarılmasının bugünkü sosyal güvenlik açıklarının temel nedeni olduğunu söyledi. Aygün, bugün sahip çıkılmaz ise işsizlik sigortası sisteminin de bir süre sonra açık vermeye başlayarak sosyal güvenlik sisteminin daha da büyüteceğini ileri sürdü.

(ANKA)