kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Moskova'dan baleciler akını..

HEMEN ayni günlerde bale galaları yaşadı İstanbul.. TİM'de Bolşoy Dansçıları'nı izledik. Cemal Reşit Rey'de, Moskova'nın yeni dans tiyatrosu Kremlin Balesi'nin solistlerini..
Programlar da benziyordu.
Birinci bölümde bir klasik balenin bir perdesinin tümü.. Bolşoy, Kuğu Gölü'nü oynadı, Kremlin Don Kişot'u..
İkinci bölümler, ünlü balelerin ünlü danslarından seçmeler..
TİM nerdeyse tıklım tıklım doluydu, CRR ise, yarı yarıya boş.. Oysa TİM'de biletler 100-200 liraydı, CRR'de 25-40!.. Fark?.. Fark pazarlama..
CRR harika işler yapıyor ama duyuramıyor. Çünkü reklam bütçesi kısıtlı..
Kadir Topbaş gelecek sezon bu işi çözümlemeli.. Bazen dünya çapında konser ve galalardan bu işin peşindeki benim bile haberim olmuyor, anlayın gerisini..
Her iki galada da ayni şeyi hissettik.. Canlı orkestra ve dekor olmayınca, seyircinin o büyülü havaya girmesi zor.. Sanatçılar da giremiyorlar zaten, anlıyorsunuz.. Üstelik TİM'de ses düzeni de başarılı değildi.
Büyük ustalardan kurulu Bolşoy'da bir kanıksamış hava vardı gibi geldi bana.. Oysa genç Kremlinciler daha bir sıkı sarılmışlar sanki.. Onları daha çok sevdim, daha çok etkilendim genelde..
Bolşoy'da Kuğu Gölü'nün o ünlü ikinci perdesini Maria Allaş ve Andrey Uvarov oynadılar. Maria harika bir tekniğe sahip. Ama hasta mı, isteksiz mi anlamadık. O Kuğu sihirini yaratmadı izleyicide.. İkinci bölüme ve finale de çıkmadı zaten. Andrey nasıl bir usta olduğunu Don Kişot'taki solo dansında gösterdi, asıl..
Gecenin yıldızları Piazzola'nın Son Tango adlı modern balesinde Elena Adriyenko ve Ruslan Pronin'di.. Muhteşem dans ettiler, alkışlar bitmedi.. Doyamadık resmen..
Kremlin Tiyatrosu'nun Don Kişot suitinde Kristina Kretova ve Mişel Martiniyuk gönülleri fethettiler.. Hele Mişel olağanüstüydü. Boyuna 10-15 ekleyin, dünyanın yeni harikası olur, öylesi.. Ayni ikili Katia ve Siyam Prensi'nde de çok şirindiler.
Gecenin en büyük notunu, Prokofief'in RomeoJülyet'inde o ünlü balkon sahnesini canlandıran Svetlana Tonşeva ve Sergey Smirnov'a verdim.. Dans değil, şiirdi yaptıkları..
Teşekkürler TİM!.. Teşekkürler CRR!..