kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasa gevşemeyi gördü, faizi % 20'ye çekip sıkılaştırdı!

FURKAN ALP
Merkez Bankası'nın faiz artırma sinyalleri vermesi, artan enflasyon riski ve Faiz Dışı Fazla hedefinin % 3.5'e düşürülmesi ile bono faizleri % 20'ye fırladı. Faizler en son Mart 2007'de bu seviyeleri görmüştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Piyasa gevşemeyi gördü, faizi % 20'ye çekip sıkılaştırdı!
Bono faizleri dün yüzde 20 seviyesine yükseldi. Hazine'nin dün yeniden ihraç ettiği gösterge niteliğindeki 13 Ocak 2010 vadeli tahvilin bileşik faizi bugün valörlü işlemlerde yüzde 20'ye çıktı. Faizler kapanışta ise yüzde 19.60 oldu. Böylece faiz oranları 2007 Mart ayı seviyesine döndü. Faizlerdeki sert hareket Hazine'nin 153 milyon YTL'lik net satış gerçekleştirdiği ihalesinin ardından başladı. İhalede faiz yüzde 19.57 oldu. Ancak ihale ardından düşük hacimli ortamda faiz hareketlendi.

SULAR DURULMUYOR
Merkez Bankası'nın faizleri yükseletebileceğine yönelik sinyaller vermesi ardından yüksek seyreden bono piyasasınde sular durulmuyor. Uzmanlar, son dönemlerde artan enflasyon riski ve iç politikada yaşanan belirsizlik nedeniyle bono piyasasında işlem hacimlerinin çok düşük olduğunu ve olumsuz etkilendiğini belirtti. Faizdeki yükselişin en büyük sebeplerinin başında ise hükümetin Faiz Dışı Fazla hedefini yeni milli gelir hesabına göre revize edip % 3.5'e düşürmesiydi. Böylece piyasalar Merkez Bankası'nın faizi artırarak mali sıkılaştırmaya gitmesini beklemeden faizi artırıp Merkez'den atik davranmış oldu!

BORSA % 1.29 GERİLEDİ
İMKB-100 endeksi ise yurtdışı piyasalardaki bozulmaya paralel dün yüzde 1.29 değer kaybederek, 42 bin 896 puana geriledi. ABD'li mortgage sağlayıcısı Fannie Mae'in ilk çeyrekte 2.2 milyar dolar zarar yazması finans piyasalarında endişeleri artırırken, Avrupa'nın en büyük bankası İsviçreli UBS'nin de beklendiği gibi ilk çeyrekte 11 milyar dolar zarara uğraması moralleri bozdu. Dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kaybederken, Türk Lirası dolar karşısında değer kazandı. Dolar kuru 1.2555-1.2575 YTL'den günü kapattı.