kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Enflasyonu, ekonomiyi zorlamadan küçük adımlarla düşüreceğiz'

* Durmuş Yılmaz: Enflasyon ile ilgili duruma baktığımızda dünyada enflasyon yükseliyor. Bu gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere kadar böyle. 2 gün önce ülkelerin enflasyon ve faiz durumunu bir sıralayın dedim. O sıralamaya göre biz bugün itibariyle 14. sıradayız. Bizim yıllık enflasyon yüzde 9.66. Bu oranın üstünde 13 ülke var. En yükseği de Venezuela yanılmıyorsam. Eğilim, enflasyonun yükselmesi şeklinde. 2007'de dünyada ortalama enflasyon yüzde 2 arttı. Biz kendimizi enflasyon hedeflemesi yapan ülkelerle kıyasladığımızda bir önceki yıl ortalamasıyla aramızda yüzde 8 olan farkı yüzde 3 civarına düştü. Fark kapanıyor. Dünyada genel trend de enflasyonun yükseldiği şeklinde.

* Erdem Başçı: Merkez Bankası enflasyonun daha yavaş düşmesini tolere edecek buna izin verecek. Orada tam olarak beklentilerinizi yüzde 4'te oluşturulmasını istemiyoruz. Mümkün de değil. Bir yılda 4 puan düşürebilmemiz söz konusu değil. Daha küçük ama emin adımlarla enflasyonu düşüreceğiz. Bunun için de çok sert bir politika tepkisi vermeyeceğiz. Enflasyon yavaş düşecek ve ekonomiyi de zorlamayacağız.

* İbrahim Turan: Bu nedenle enflasyonun 2009 yılının sonunda yüzde 4'ün üzerinde gerçekleştiği bir çerçeve de öngörülmektedir. Ne olması lazım? Bunun olması için yüzde 3 deflasyon yaşanması lazım. İnsancıl değil rasyonel davranıyoruz.