kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Benzin tüketimi % 10 düştü motorindeki büyüme durdu

ÖZHAN TEZEL
Akaryakıt fiyatlarındaki artış, otomobil keyfine darbe vurdu. Son zamlarla depolar yüzde 10-15 daha pahalıya doldu. Böylece yılın ilk üç ayında benzin tüketimi yüzde 10 düştü. Motorin tüketimindeki büyüme durakladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Benzin tüketimi % 10 düştü motorindeki büyüme durdu
Başta motorin olmak üzere akaryakıt pompa fiyatlarında yaşanan zam fırtınası otomobil keyfine darbe vurdu. Benzinli bir otomobilin deposu son zamlarla birlikte yaklaşık 15 YTL, dizel otomobilin deposu ise 22 YTL daha fazla dolmaya başladı. Otomobil keyfine vurulan darbe, akaryakıt tüketimini de düşürdü. 2008 yılının ilk üç ayında benzin tüketimi yüzde 10 azaldı. Motorin tüketiminde büyüme ise yavaşladı. Geçen yıl yüzde 8 gibi yüksek seviyede artan motorin tüketimindeki büyüme ilk üç ayda yüzde 3 olarak gerçekleşti. Otomobil keyfi akaryakıt pompa fiyatlarına gelen son zamlarla darbe görünce otomobil severler benzin istasyonlarına daha az uğrar oldu, hem rakamlarda hem de trafikte gözle görülür bir 'azalma' yaşandı.

DARALMA VAR
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Dr. Erol Metin başta motorin olmak üzere pompada yaşanan daralmanın etkilerinin başında petrol fiyatlarındaki rekor artış ve küresel dalgalanmanın geldiğini belirtti. Akaryakıt sektöründe 3-4 aylık sonuçlara dayanarak yapılan yorumun erken olacağını söyleyen Dr. Metin, mevsimsellik, dönemsellik ve ticari faaliyet gibi kıstasların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Dr. Metin sözlerine şöyle devam etti:

2007 ŞAŞIRTTI
"Akaryakıt tüketimi motorinde geçtiğimiz yılı yüzde 8-9 büyüme ile kapattı. 2007 yılına motorin tüketiminde öyle bir başlangıç yapmıştık ki buna bizde inanamamıştık. Bu yıl ise motorin tüketimindeki büyüme yüzde 3 ila 3.5 arasında gözüküyor. Yani yaklaşık 5 puanlık bir daralma söz konusu. Benzin tüketiminde ise zaten süregelen bir daralma var. Kısacası geçmiş yıllardaki gibi olağanüstü büyümeler 2008 için gözükmüyor. Fakat kesin değerlendirmeler için tüketimin yoğun yaşandığı bahar ve yaz aylarını beklemek şart." Uluslararası piyasalardaki fiyat hareketleri ile döviz kurlarındaki değişimlerin akaryakıt fiyatlarını hareketli bir hale getirdiğini belirten Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Ahmet Erdem ise, "Pazarda sene başından bugüne 2007'ye oranla benzin tüketimi yüzde 11 oranında küçüldü. Motorin türü ürünlere olan talep ise yüzde 3 oranında büyüdü. Bunların sonucu olarak toplam benzin ve motorin piyasası geçen sene aynı döneme karşı yüzde 1 oranında bir büyüme kaydetti" dedi.