kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türklerin tarlasını hırsızdan aslan avcısı Masai koruyor

ŞAH TANYERİ
Tanzanya'da 30 bin dönüm araziyi yıllık 1.500 dolar karşılığı 99 yıllığına kiralayan 2 Türk ortağın 300 ton mısırı çalınınca, tarlaya Masai ile Sukuma kabilelerinden nöbetçi dikildi..
Kara Afrika'da tek tük de olsa Türk girişimcilere ve çeşitli uluslararası kuruluşlarda çalışan Türk yöneticilere rastlanıyor. Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'da topraklar tarım için yatırımcılara 33, 66 ve 99 yıllığına kiralanabiliyor. Tarım arazisi kiralayanlar arasında Muammer Öksüzhan ile bacanağı Aydınlı çiftçi Alim Ağaçcı da var. 1944 İzmir doğumlu Öksüzhan, Yaşar Topluluğu'nda 15 yıl çalıştıktan sonra 1992'de Pınar Un Genel Müdürü iken ayrılmış. Tanzanya macerası ise, bu ülkenin Türkiye Fahri Konsolosu Ziya Karan'ı katıldığı bir TV programında izleyip etkilenmeleriyle başlamış. "Evde otur otur yatakta ölmektense, ayakta ölelim daha iyi" düşüncesiyle böyle bir maceraya giriştiklerini belirten Öksüzhan, 2003 yılında kalkıp Tanzanya'ya geldiklerini ve büyük potansiyel gördüklerini anlatıyor. Gerisini Öksüzhan'dan dinleyelim: "Tanzanya Afrika'nın su deposu, Nil'in çıkış noktası. Allah Tanzanya'ya herşeyi vermiş. Gayet düz ekilebilir arazileri var. İklimi güzel, yılda 3-4 defa ürün alınabiliyor. Güneyde, en büyük nehrin geçtiği ve bu nehrin adını taşıyan Rufuji bölgesinde arazi beğendik. 2005'te 30 bin dönüm araziyi yıllık 1.500 dolar karşılığı 99 yıllığına kiraladık. 500 bin dolarlık yatırımla, Türkiye'den traktör ve zırai alet getirip ziraate başladık."

300 TON MISIRIMIZ ÇALINDI
İlk yıl mısır eken iki Türk ortak, 300 ton mısırı bir gecede çaldırmış. Hırsızlığı başbakana kadar ilettilerse de sonuç alamamışlar. "Fakir insanlar ne yapsınlar" denilmiş. Mısırın komşu köy halkı tarafından çalındığını, diktikleri 8 bekçinin hırsızlarla koordineli çalıştığını düşünen Öksüzhan, 2006'da yine mısır ektiklerini ancak bu kez ağaçtan topuzlarıyla aslan avlamakla ünlü Masai ve Sukuma kabilelerinden aylık 40 dolar karşılığı 12 nöbetçi diktiklerini söylüyor. Öksüzhan, "İkinci yıl yağıştan ürünümüzü kaybettik. Bu yıl da ekim yapacağız. Pişman değiliz. Bir yıl ürün alırsak, bütün zararı kapatırız" diyor. Başka şehirlerden de teklif alan Öksüzhan, işlerini yoluna koyarsa balık unu fabrikası planlıyor. stanyeri@sabah.com.tr