kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Sigara en ucuz kitle imha silahı'

Yeni Haber
Sigaranın akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerinin de yüzde 30'undan sorumlu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, içilen her sigaranın insan yaşamından 5 dakika götürdüğünü söylüyor.

Sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğunu dile getiren uzmanlar, ''Sigara dost gibi görünür. Düşman olduğunu anladığınızda yapabileceğimiz hiçbir şey kalmaz. Sigara dost gibi görünür ama fareli köyün kavalcısı gibi çocuklarımızı alıp götürdüğünde aklımız başımıza gelir." uyarısında bulunuyor.

Bursa Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Kolsuz, sigara içen bir kişinin beyninin uyuşturduğunu ve beynine, vücuduna oksijen yerine egzoz gönderdiğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı azalırken, gelişmekte olan ülkelerde kullanım oranların her geçen gün arttığına dikkat çeken Dr. Kolsuz, "Dünyada her yıl 4-5 milyon insan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Önlem alınmazsa bu rakam kısa bir sürede 10 milyona yükselecek. Yine her yıl Türkiye'de 100 bin insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Önlem alınmazsa Türkiye'de 2025 yılında 250 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedecek.'' şeklinde konuştu.

Kolsuz, sigara kullananların sadece kendilerine değil, başkalarına da zarar verdiklerini belirterek, sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda astım, bronşit ve zatürrenin sık görüldüğünü söyledi.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Kolsuz, sigaranın kadında erken menopoza, erkekte ise cinsel istekte azalmaya ve cinsel işlev bozukluklarına neden olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyadaki en büyük sağlık sorunun sigara kullanımı olduğunu dile getiren Kolsuz, ''Bir kişi sigara içmediği halde 2 saat sigara dumanına mağruz kaldığı zaman 2-3 adet sigara içmiş gibi oluyor. Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanseri ölümleri 2-3 kat artmaktadır." dedi.

(CİHAN)