kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Belediyeye giden mahalle sakinlerinin temsilcileri, yetkili bulamadı.

Pendik'te kentsel dönüşüm tepkisi

Hasan ERŞAN / SABAH
Sapanbağları mahallesi sakinleri, Büyükşehir'in yaptığı planla, 60 yıldır oturdukları imarlı, tapulu yerlerinden olacaklarını söyledi..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Pendik Sapanbağları mahallesi'nde 82 parselin kentsel dönüşüm kapsamına alınması mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Evlerinin imarlı ve ifrazlı olduğunu belirten mahalle sakinleri, yapılacak kentsel dönüşümün kentsel sürgün olduğunu söyledi. Mahallelinin seçtiği temsilciler dün Büyükşehir belediyesine gelerek dertlerini anlatacak yetkili aradılar. Pendik Belediyesi, Sapanbağları mahallesi'nde Behçet Kemal sokak, Şehit Miralay Nazım Bey caddesi, Karaağaç sokak ve Süreyya Paşa caddesi arasında kalan 82 parselin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasıyla ilgili proje hazırladı. Hazırlanan plan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü'ne gönderildi.

HABER VERİLMEDİ
Kendilerine haber verilmeden hazırlanan kentsel dönüşüm projesini tesadüfen öğrenen mahalle sakinleri ilk anda bir şaşkınlık yaşadı. Hazırlanan planla ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne gelen mahalle sakinleri, dönüşümün gerçekleştirilmesi için hazırlanan 1/5000 ölçekli planlara itiraz etti. Mahalle sakinleri adına konuşan, Pendik Yeşilbağlar, Sapanbağları ve Yeni Mahalle Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı İhsan Turnalar, "Pendik Belediyesi bize haber vermeden mahallemizle ilgili kentsel dönüşüm projesi hazırlamış. Proje hazırlandıktan ve Büyükşehir Belediyesi'ne sunulduktan sonra birkaç eve gidilerek proje hakkında bilgi verilmiş. Biz buradan duyduk ve konuyu araştırdık. Hazırlan imar planı değişikliği askıya çıkınca da hak sahipleri olarak planın değişikliğinin iptali için başvuruda bulunduk" dedi. Evlerinin tamamının tapulu ve ifrazlı olduğunu kaydeden Turnalar şöyde devam etti:

PLAN DEĞİL, SÜRGÜN
"Bize gecekondu bölgesinde oturuyormuşuz gibi muamele yapıldı. Biz 60 yıldır orada oturuyoruz. Tapulu arazimiz. Planlı, imarlı, ifrazlı yerler. Söz konusu plan bu bölgede plansızlığı getirdi. Mahallede büyük infial yarattı. Sosyal yönü hiç düşünülmemiş bir plan. Eğer bu plan hayata geçerse insanlar yerlerinden yurtlarından olur. Bu kentsel dönüşüm olmaz, kentsel sürgün olur."