kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Economist: "Muhalefet etkisiz"

Yeni Haber
Türkiye'de muhalefetin "etkisiz" olduğu öne sürüldü. The Economist dergisi, AKP hakkındaki kapatma davasına dikkat çekerek, "Türkiye'de inandırıcı bir muhalefetin bulunmaması, kırılgan demokrasisinin en son politik krizden yara almadan çıkmasını zorlaştıracak" yorumunda bulundu.

Haftalık İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'deki ana muhalefet partisine sert eleştirileri içeren bir yazı yayınladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 22 Temmuz seçimlerinde kaybetmesi durumunda Rodos Adasına kadar yüzeceğini belirttiğini, ancak seçimlerden sonra yüzde 21 oy almasına rağmen kimse 69 yaşındaki liderin Rodos'a yüzmesini beklemese de en ateşli taraftarlarının bile istifa edebileceğini düşündüklerini kaydetti.

Buna karşın yüksek sesle dile getirilen çağrılara rağmen Baykal'ın geçen hafta sonunda yapılan kurultayda 10. kez genel başkan seçildiğine dikkat çeken dergi, CHP'nin son seçimlerde Türkiye'nin 81 ilinden 36'sında tek bir sandalye bile kazanamadığına işaret etti. The Economist şu yorumu yaptı:

"Türkiye'de inandırıcı bir muhalefetin bulunmaması, kırılgan demokrasinin, Anayasa Mahkemesi'nin, ülkeyi şeriat düzenine yöneltmeye çalıştığı suçlaması üzerine AK Parti'yi kapatma davasını kabul etmesi ile tetiklenen en son politik krizden yara almadan çıkmasını zorlaştıracak."

AKP kapatma davasına ilişkin iddianamede Erdoğan'ın "Din, Türkiye'nin çimentosudur" ve "Allah insanlığın mutlak yaratıcısıdır" gibi iddiaları kanıt olarak gösterildiğini belirten dergi, iddianamede küreselleşme, Amerika ve AB'nin laikliği yıkmak için düzenlenen komploda elele verdikleri savının da yer bulduğuna dikkat çekti. Dergi, "Aslında iddianamenin çoğu, Baykal'ın eski bir sorunu yeniden tartışmaya açan hükümete karşı yergilerinden ibaret" ifadesini de kullandı.

Dergi, CHP'nin hala Kuzey Irak'a bir askeri müdahaleye taraftar olduğunu belirtirken, yüzlerce yazar ve akademisyenin Türklüğü aşağıladıkları gerekçesiyle aleyhine dava açılmasına neden olan TCK'nın 301. maddesindeki değişikliğe karşı başarısız bir mücadelede bulunduğunu kaydetti.

Economist, 8 yıl önce partiden ayrılan eski CHP'li Taha Erdem'in, nüfusunun yarıdan fazlası 30 yaşın altında olan ve kadınların yarısından fazlasının başını örttüğü bir ülkede CHP'nin giderek Türkiye'nin gerçeklerinden uzaklaştığı, "Laiklik taraftarı milyonlarca Türk'ü çaresiz bırakan" bir tutum izlediği görüşlerine yer verdi.

Ayrıca haberde, "CHP'nin yabancı düşmanlığının sözde solcu olan partinin Sosyalist Enternasyonal'den çıkarılması çağrılarına neden olduğu" kaydedildi.

(ANKA)