kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Beykoz Belediye Başk. Muharrem Ergül

Başkanın yanıtları

-Son dört yıldır Beykoz Hayvan Barınağı'nın maddi manevi bütün sorumluluğunu üstlenen gönüllüler Yasemin Baban ve Berrin Olcay neden barınaktan uzaklaştırıldı?
- Hayvan barınağımızın ismi kullanılarak, yurtiçi ve yurtdışındaki hayvanseverlerden maddi bağış ve yardım toplandığı, kayıt dışı köpek satışları yapıldığına dair duyumların oluşması, bu konudaki hassasiyetimizden dolayı bizleri tedbir almaya itti.

- Gönüllülerle aynı zamanda barınakta görev yapan belediye personelinin işten çıkarılma nedenleri tam olarak nedir?
- Hayvan barınağımızın sadece belirli kişilerin kullanımına tahsis edilmişçesine, şüpheli veya uygun olmayan faaliyetlerle birlikte adının geçmesi, buna iştirak edenlerle yollarımızı ayırmak zorunda bıraktı bizi.

- Gönüllüler hakkındaki, yurtdışına köpek sattıkları ve uygunsuz şekilde bağış topladıkları yönündeki iddiaların yasal kanıtları elinizde var mı? Varsa neden savcılığa başvurmadınız?
- Konuyla ilgili medyada yayınlanmış haber ve ithamların olduğuna dair hayvansever ve gönüllülerden gelen ihbarlar bizi tedirgin etti. Ayrıca, bu konuda kişilerin kendi beyanatları da bize ulaşınca, kamu kurumu olarak müdahalede bulunmak zorunda kaldık.

- Kısırlaştır-aşılat-yaşat politikasını uygulayan birçok ilçede köpek popülasyonu nispeten kontrol altına alınmış durumdayken, Beykoz'daki hayvan sayısı neden sürekli artıyor?
- Beykoz'da hali hazırda 20 bine yakın sokak köpeği var. İlçemizde bulunan köpeklerin artışı doğal popülasyon sonucu değildir. İstanbul'un en büyük ormanlık arazisine sahip Beykoz'da geçmişten beri, kimliği ve plakası belirsiz kamyon ve minibüslerle toplu köpekler bırakılıyor. Bu konuyu defalarca kamuoyunda dillendirmemize rağmen, ilçemize kaçak köpek bırakılması engellenemiyor. Bu sebeple, köpek sayısındaki artış kontrol altına alınamıyor.

- Barınağın arka kısmında bulunan ve içinde köpek ölülerinin bulunduğu çukurları kim yapmış olabilir?
- Hayvan barınağımızın etrafındaki bahsedilen çukurlar, orada hayvanseverlerin de bulunduğu dönemlerde herkesin bilgisi dahilinde yapıldı. Hastalık veya doğal nedenlerle gerçekleşen ölümler nedeniyle tüm canlılar gibi köpeklerimiz de toprağa gömülmüştür. Ancak, başka nedenlerle olmuş gibi sunulması bizi rencide etmiştir. Başında da söylediğimiz gibi, hiçbir canlıyı katletmeye taraf olmadığımız gibi, buna müsaade dahi etmeyiz.

- Son 10 günde barınaktaki köpek sayısında gözle görülür bir azalma olmuş. Neden?
- Barınağımızdaki köpek sayısında ortalama bir düşüş yok. Bu konuda spekülasyon yapılarak farklı bir amaca ulaşmak isteniyor. 5393 sayılı Büyükşehir kanununa göre yakalayıp, kısırlaştırıp, aşılama yapıldıktan sonra küpesi takılmış biçimde doğal hayata salmak zorunda olduğumuzdan, sirkülasyon söz konusu.