kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Futbol sanattır

Burcu ALDINÇ
Futbol şiddet değil bir sanattır. Nike firması bu felsefeyi dünya genelinde yaymak için bir proje başlattı. 16 Nisan'da Milano'da açılan sergiye Türkiye'den de karikatürist Erdil Yaşaroğlu katıldı..
Dünyada hiç kuşkusuz spor dalları arasında en çok futbol izleniyor. Bir spor dalının bu kadar fanatiği olunca, kavga ve tartışma da maalesef kaçınılmaz oluyor. Haziran ayında İsviçre, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Şimdiden birçok futbol fanatiği bu olaya kilitlenmiş durumda. Nike firması da futbolun şiddet değil, aslında bir sanat olduğunu kanıtlamak için dünya genelinde bir proje başlattı. 'Art of Football' (Futbol Sanatı) projesi kapsamında 11 ülkeden 11 farklı sanatçı proje hazırladı. Sanatçılar, proje kapsamında kendi hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanarak, futbolun bir beceri, disiplin, çalışma, rekabet ve her şeyden önemlisi bir sanat dalı olduğunu göstermeye çalıştı. Türkiye'den karikatürist Erdil Yaşaroğlu'nun katıldığı proje, 15 Nisan'da Milano Postaria Nike Studio'da sergilenmeye başladı. Dünya basının yoğun ilgi gösterdiği sergiyi Yaşaroğlu ile birlikte gezdik.

SİZ DE KATILABİLİRSİNİZ

Oldukça ilginç çalışmaların yer aldığı sergi, mayıs ayının sonuna kadar Milano'da devam edecek. Haziran ayında ise Avrupa Futbol Şampiyonası'nın gerçekleşeceği İsviçre'nin Basel kentine taşınacak ve Art 39 Basel Fuarı'nda sergilenecek. Ancak proje, seçilen 11 sanatçıyla sınırlı değil. İsteyen herkes Art of Football projesinin bir parçası olabilir. Bunun için tek yapmanız gereken, www.nike1-1.com adresine futbol temalı çalışma yüklemek. Web sitesi 17 Nisan tarihinde açıldı ve şimdiden birçok çalışma yüklendi bile. Üstelik küratör Nick Knight'ın seçeceği en iyi 11 eserin sahipleri de, diğer 11 sanatçı ile birlikte Basel'e gitme fırsatı yakalayacak.

SINIRLAR NELER?

Art of Football projesinde herhangi bir sınırlama yok. Futbolu Erdil Yaşaroğlu gibi yaptığınız bir heykelle de anlatabilirsiniz, Claudio Sinati'nin yaptığı gibi bir video çalışmasıyla da... Ancak cinsellik, din, küfür ve şiddet içeren projelere yer verilmiyor. Bunun dışında fotoğraftan karikatüre, heykelden videoya kadar istediğiniz alanda bir çalışma hazırlayabilirsiniz.

AYAKKABI TASARLAYABİLİRSİNİZ

Önceden belirlenen 11 sanatçı ve web sayfasından seçilen 11 sanatçının eseri, tatlı bir rekabet içinde yarışmaya da devam edecek. Sonunda seçilen eserin sahibi Nike için bir ayakkabı tasarlayacak. Tasarlanacak ayakkabı da şu anda Milano'daki Postaria Nike Studio'da sergileniyor. Beyaz renkte olan ayakkabı, onu tasarlayacak sahibini bekliyor.
Haberin fotoğrafları