kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güvensizlik krizi libor faizini zıplattı

YAVUZ BARLAS
Dev bankalar kredi kapılarını birbirine kapatınca küresel piyasalarda para hareketini yönlendiren 3 aylık dolar-libor faizi yüzde 2.93'e kadar çıktı. Faizlerin yükselişi kredilerini yenileyecek olan Türk şirketlerinin maliyetlerini artıracak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Güvensizlik krizi libor faizini zıplattı
ABD'de 2007 ortasında patlak veren mortgage krizinin adı Avrupa'ya sıçradıktan sonra "güvensizlik krizi" oldu. Dünyanın en büyük bankaları bile kredi kapılarını birbirine kapatırken yaşanan belirsizlik faizlerin hızla yükselişe geçirdi. Küresel piyasalarda para hareketini yönlendiren 3 aylık dolar- libor faizi yüzde 2.93'e kadar çıktı. Oysa krizin başlangıcından bu yana faizi 3 puan indiren ve yüzde 2.25'e çeken ABD Merkez Bankası'ndan faiz indirimine devam etmesi bekleniyordu. Bu artış özellikle yılın ikinci yarısında vade sonu gelen sendikasyon kredilerini yenilemek isteyen Türk şirketlerine ve bankalara ek fatura çıkaracak. Sadece Türk bankaların yılın ikinci yarısında çevireceği kredilerin tutarı 10 milyar dolar civarında. Satın alma ya da yeni yatırım finansmanı için borçlanma planı yapan şirketlerin de işi zorlaşacak.

EURO LİBOR FAİZİ % 4.83'E YÜKSELDİ
Kriz nedeniyle gönüllü olarak ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının finans kurumlarına kaynak sağladığı bir ortamda Euro-libor faizi de bu güvensizlik nedeniyle yüzde 4.83'ü gördü. Britanya Bankalar Kurumu, Londra'daki 16 bankanın değişik vadelerde uyguladığı faiz oranlarını derleyip bunlara göre bir ortalama faiz oranı açıklıyor. Libor (Londra'da Bankalararası Faiz Oranı-London Interbank Offered Rate) adı verilen bu faiz oranı dünya genelinde kredi işlemlerinde uygulanacak faize yön veriyor. Kredibilite ve risklerine göre şirketler yada ülkeler liborun üzerine ek prim ödeyerek borçlanıyor. Sadece ABD'de liborla fonlanan kurumsal ve mortgage kredilerinin turarı 6.9 trilyon dolar civarında ve bu faiz artışının kurumlara 2.8 milyar dolarlık ek maliyet çıkardığı hesaplanıyor. Dünya genelinde ise libor faizi ile açılan borçlanma ensturumanlarının toplam tutarı 150 trilyon doları geçiyor.