kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vatandaş nakde sıkışınca kredi kartlarına yüklendi

TARIK YILMAZ
Kredi kartı harcamaları yılın ilk çeyreğinde yüzde 36.6 artarak 40.6 milyar YTL'ye fırladı. Kart harcamalarındaki artış piyasalardaki nakit sıkışıklığının göstergesi oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vatandaş nakde sıkışınca kredi kartlarına yüklendi
Kredi kartı harcamalarındaki artış piyasadaki nakit sıkışıklığının göstergesi oldu. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kredi kartıyla yapılan harcamalar yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.3 artarak 40.6 milyar YTL'ye fırladı. Kredi kartıyla yapılan işlem adedi ise 390 milyonu aştı. Dünyanın önemli POS makinesi cihazı üreticilerinden Fransız Ingenico'nun patronu Jacques Stern, geçen hafta SABAH'a yaptığı değerlendirmede ekonomideki sıkıntılı dönemlerin POS satışlarında düşüşe neden olmayacağını, 2001 krizinde POS satışlarında patlama olduğunu ve krizde Türkiye'nin kredi kartına daha fazla yöneldiğini söylemişti. BKM'nin bu yılın ilk çeyreği için açıkladığı son veriler de bu değerlendirmeyi haklı çıkarırcasına geldi. BKM'ye göre kredi kartı ile yapılan harcamalar geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 36.3 arttı. Karşılıksız çek, protestolu senet miktarındaki artış, mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminin yerinde sayması, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısındaki artıştan sonra durgunluğa da işaret edebilecek son sinyal kredi kartlarından geldi. Üstelik mart ayında yapılan harcamaların tutarı 14 milyar YTL'yi de aşarak bugüne kadar bir ayda yapılan en yüksek düzeye çıktı.

EN ÇOK İŞLEM 15 MART'TA YAPILDI
Verilere göre ilk çeyrekte banka kartları ile yapılan işlemler de, yine bir önceki yıla oranla yüzde 19.1 artış göstererek, 34.9 milyar YTL oldu. Türkiye'yi ziyaret eden turistler ilk çeyrekte kredi ve banka kartlarıyla 784 milyon dolarlık harcama yaptı. Bir önceki yılın aynı döneminde turistlerin yaptığı harcama tutarı 543 milyon dolar olmuştu. Bu arada BKM'nin verilerine göre 2008 yılı ilk üç aylık döneminde en çok işlem adedi 15 Mart'ta yapıldı. Söz konusu gün kredi ve banka kartları 3 milyon 506 bin kez işlem yapıldı. 14-21 Mart haftasında, 1 milyar 617 milyon YTL'lik işlem gerçekleşti.