kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

'Fiyat istikrarını henüz tam olarak sağlamadık'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez Bankası'nın bugünkü genel kurulu öncesinde Başkan Durmuş Yılmaz yıllık faaliyet raporunda, fiyat istikrarının henüz tam olarak sağlanmadığına dikkat çekti..
Merkez Bankası'nın 67. hesap yılına ilişkin genel kurulu bugün gerçekleşecek. 2006'da 3.1 milyar YTL kar eden Merkez Bankası, 2007 yılını 261 milyon YTL karla kapattı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yıllık faaliyet raporunda, fiyat istikrarının henüz tam sağlanmadığını belirtti ve "Enflasyonla mücadele ortak çabanın devamlılığını gerektiriyor" dedi. Yılmaz, şu değerlendirmeleri yaptı:

* ELDE OLMAYAN NEDENLER: 2006 yılının ortalarından itibaren uygulanan parasal sıkılaştırma, enflasyonu kontrol altına almakta başarılı olmuştur. Ancak para politikasının doğrudan etkide bulunamadığı gıda, enerji ve emtia fiyatlarında küresel düzeyde gerçekleşen artışlar para politikasının başarısını gölgeleyen başlıca gelişmeler olmuştur.

* HEDEF TUTMADI: Maliye politikasının enflasyondaki düşüş sürecine yaptığı katkı, 2007 yılında gerek kamu harcamalarındaki canlanma gerekse tütün ve akaryakıt ürünlerine yönelik özel tüketim vergilerindeki artış sonucunda sınırlı olmuştur. 2007 yılında enflasyon, hükümet ile beraber belirlenen yıl sonu hedefinin üzerinde gerçekleşmiştir.

* HÜKÜMETE DÜŞEN GÖREV: Fiyat istikrarının sağlanması sadece para politikasının değil, uygulanmakta olan makro ekonomik istikrar programının da öncelikli hedefidir. Enflasyon hedeflerini gözeten maliye ve gelirler politikaları ile rekabet gücünü ve verimliliği artırmaya yönelik etkin düzenlemeler orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşılması açısından büyük önem taşımaktadır.

* KAMUOYUNA MESAJ: Geldiğimiz aşamada fiyat istikrarının henüz tam olarak sağlanmadığı unutulmamalıdır. Uzun soluklu ve zorlu bir süreç olan enflasyonla mücadele, söz konusu ortak çabanın devamlılığını gerektirmektedir. Merkez Bankası, ekonomide sürdürülebilir ve yüksek büyüme ortamının sağlanmasında fiyat istikrarının ön koşul olduğu inancındadır. Bu inanç ve sorumluluk çerçevesinde, önümüzdeki dönemde de fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz.
Haberin fotoğrafları