kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NEMRUT DAĞI

UNESCO listesinde son etap koşuluyor

Bedia CEYHAN GÜZELCE HABER MERKEZİ
Kültürel ve doğal miras alanlarını korumanın yolları İstanbul'da tartışılıyor. Toplantıya, Türkiye'nin UNESCO listesinden çıkarılma kaygısı damgasını vurdu..
Türkiye'de bulunan 9 Kültürel ve Doğal Miras Alanı'nın korunmasında ne kadar yol alındığı ve UNESCO kriterlerinin ne kadarının yerine getirildiğini anlamak için düzenlenen "çalıştay" toplantıları Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri ile bürokratlarını bir araya getirdi. Bunun bir özeleştiri toplantısı olacağını söyleyen UNESCO Türkiye Yürütücü Başkanı Prof. Dr. Gül İrepoğlu, "Amacımız miras alanlarının sayısını artırmaktır. Toplantılar özeleştiri toplantıları ve bizler çözüm üretmek için buradayız" diyerek mayıs ayında yapılacak UNESCO komisyon ziyareti için iyimser bir tablo çizdi. UNESCO İstanbul Dünya Mirası İzleme Komitesi Üyesi Deniz İncedayı da, Türkiye'nin UNESCO kriterleri için miras alanlarında 2006'da çalışmaya başladığını söyledi. "Listeden çıkarılmamız da ihtimaller arasında ama asıl Risk Altındaki Alanlar Listesi'ne düşmemek gerekir."

'UYARI ALABİLİRİZ'
Mayısta bir uyarı alınabileceğini belirten İncedayı Türkiye'yi ziyaret edecek UNESCO yetkililerinin temmuzda da Kanada'da yapılacak genel kurul toplantısında kesin karara varacaklarını ifade etti. İncedayı Türkiye'nin UNESCO listesinden çıkması ya da kaybetmesi durumunda yerli yabancı turizm yatırımcılarının da Türkiye'den ellerini çekebileceğini söyledi.
Haberin fotoğrafları