kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SABAH ekibi, özel bir kap içindeki kalbi nefes nefese bir yolculuk sonucu hastaneye yetiºtirdi.

Yolda kalan kalbi SABAH yetiştirdi

Yusuf DALAMAN - Erkan DOĞAN Kadir KEMALOĞLU / SABA
Aydınlı gencin beklediği kalp Antalya'da bulununca nakil için yarış başladı. Uçakla İzmir'e gelen kalbi taşıyan araç arızalanınca, saniye saniye izleyen SABAH muhabirleri devreye girdi. Muhabirler kalbi tam zamanında yetiştirdi..
Aydın'da yaşayan 27 yaşındaki Fehmi Uysal doğuştan kalp hastasıydı. 2003 yılında askerlik yaparken rahatsızlığı ilerleyince Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kalp kapakçıkları değiştirildi. Uysal ardından memleketine dönüp internet kafe işletmeye başladı. Ancak iki yıl önce halsizlik ve başağrısı şikâyetleri artan genç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurunca doktorları, Uysal'ın kalbinde büyüme olduğunu belirterek, "Tek çare kalp nakli yapılması" dedi.

09.00: YARIŞ BAŞLIYOR
Bir yıl önce acil kalp bekleme listesine alınan genç adam altı ay önce de, Aydın'da bir köyde İngilizce öğretmenliği yapan Gonca Uysal'la (24) evlendi. Fehmi Uysal için müjdeli, başka bir aile içinse acı haber geçtiğimiz günlerde Antalya'dan geldi. İnşaatlarda çalışan Özgür Turan (25) 16 Nisan gecesi, iddiaya göre Dutlubahçe mahallesinde hırsızlık amacıyla çıktığı bir evin üçüncü katından düşerek ağır yaralandı. Turan'ın önceki gece beyin ölümü gerçekleşince, ailesi organlarını bağışladı. Ve dün sabah saat 09.00'dan itibaren, zamana karşı amansız yarış başladı. Zira kalp nakli için sadece 4 saat vardı.

11.00: KALP İZMİR'E VARIYOR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Özbaran ve ekibi, Fehmi Uysal'ı ameliyata aldı. Özgür Turan'ın kalbi ise saat 10.20'de kalkan uçakla Antalya'dan yollandı. Uçak saat 11.00'de İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Orhan Şahin tarafından alındı. Şahin, saat tam 11.08'de Bornova'ya doğru yolu çıktı.

13.30: OPERASYON SONUÇLANDI
Havalimanından itibaren kalp yarışını saniye saniye takip eden SABAH muhabirleri Erkan Doğan ve Kadir Kemaloğlu ile şoförleri Ergun Kıvırcıklar da, nakil aracının peşine düştü. Ancak tam bu sırada saat 11.18'de organ nakil aracı yolda arıza yapınca, sürücü ambulans istedi. Şoför Orhan Şahin 2 dakika sonra kalple beraber apar topar SABAH ekibinin aracına geçti. Araç, saat 11.28'de hastaneye ulaştı. Kalbi alan Prof. Özbaran ve ekibi de nakli başarıyla gerçekleştirdi ve operasyon 13.30'da tamamlandı. Kalbi hastaneye zamanında ulaştıran SABAH ekibine teşekkür eden baba Bahri Uysal, "Gece yarısı bizi arıyarak 'uygun kalp bulundu' dediler. Biz de hemen yola çıktık. Oğlum bir yıldır kalp bekliyordu. Çok mutluyuz" dedi. Antalya-İzmir kalp yarışını saniye saniye yaşayan muhabirimiz Erkan Doğan da hislerini şöyle anlattı: "Saatte 140 km.'ye varan hızla kalbi hastaneye ulaştırdık. Hem gazetecilik adına hem de insanlık açısından çok heyecan ve mutluluk verici bir olaydı."
Haberin fotoğrafları