kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Dönüşüm mü, oluşum mu?

Başlıktaki sorunun yanıtı gelecek hafta bugün CHP kurultayı sonrasında belli olacak.
CHP kurultayı sadece kendi bünyesi için değil; siyasi merkezdeki diğer arayışlara da etken olacak. Görünen o ki, CHP lideri Deniz Baykal, kamuoyundaki beklentilere göre Parti Meclisi oluşturursa yeni oluşum arayışları bir süre daha ötelenir.
Hatta merkez solda uzun yıllardır devam eden arayışlara son verilip, bütünleşmenin adresi CHP olur.
Ancak bu beklentinin de umudun da karşılanabilmesi zor.
Çünkü, hem CHP içindeki çekişme, hem de liderlik yarışı buna izin vermiyor. Ayrıca Baykal da düne kadar "Ben onursal başkan olarak kenara çekileceğim, yenilerin mücadelesinin önünü açacağım" demediğine göre, PM'nin şekillenmesinin bir öncekinden farklı olması da beklenmemeli.

Yeni yapılanma
Peki bu durumda ne olur?
Merkezin solu ve sağındaki beklenti de bu yönde.
Yani, CHP'deki dönüşümün sağlanmasının zor olduğu noktasında.
Ayrıca, CHP kurultayı ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ndeki parti kapatmaları davalarını da yeni oluşumun önünün açılması için fırsat görenler var.
Bu fırsatı yakalamaya çalışanların arasında Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası devam eden DTP'lilerin olması da dikkat çekici.
Beklentileri DTP'deki radikallerle yolların ayrılıp, 1990 başında Erdal İnönü'nün liderliğindeki Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) benzeri bir örgütlenme içine girmek.
Bu tip örgütlenmenin, SHP'nin 1989 mahalli seçiminde aldığı oy oranını yakalayacağı varsayılıyor. CHP, DTP'den kopanlar ve geçmişte merkez sağ politika içinde yer almış bazı liberal isimlerin katılımı ile yola çıkacak oluşumun kamuoyunda da uzun vadeli yer bulacağı kayda geçiriliyor.

Merkez sağ açılım
Dikkat çeken, merkez sol gibi, merkez sağ içinde de benzer bir arayışın söz konusu olması. Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin davanın açılması sonrası bu arayış hız kazanmış.
AK Parti, DP ve ANAP ile DTP ve CHP'den gelecek liberal eğilimli olanların katılımıyla bütün kesimleri kucaklaşacak siyasi oluşum modeli aranıyor.
Hatta "profesyonel siyasetçileri" bu oluşuma katmama kararlılığı gösteriliyor.
Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in adı da bu oluşum için çabalayanlar arasında sayılıyor.
Şener'in, önceki gün memleketi Sivas'ta dile getirdiği, "Önümüzdeki gelişmeler; toplumsal talep ortaya çıkarsa onun gereklerini ben yerine getiririm" sözü de bu çabanın bir yansıması olarak gösteriliyor.
Ancak, AK Parti yönetiminin yerel seçimleri öne almak için bir erken genel milletvekili seçimine gitmesinin bütün planları alt üst edeceği de kabul görüyor.

Koç ve Oran'ın sözleri
Her ne kadar plan yapanlar çok olsa da CHP'de liderlik mücadelesine girmiş iki isim bu oluşumlara sıcak bakmıyor.
Nitekim bir süre önce ziyaretimize gelen CHP Genel Başkan adayı Umut Oran, siyasi arayışını CHP dışında başka bir yerde sürdürmeyeceğini söylemişti.
Oran'dan önce sahaya çıkıp, Genel Başkanlık mücadelesini sürdüren Prof. Haluk Koç da dünkü sohbetimizde benzer sözler söyledi.
Koç, siyasi mücadelesinin CHP dışında bir başka yerde olmayacağını vurguladı.
Birçok kişinin geleceğini kilitlediği CHP kurultayından ve sonrasından beklentiler böyle...