kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Bir pideci, bir sokağın kaderini değiştirdi

Lider Pide, 17 yıl önce geldiğinde, Tepeüstü'nde in cin top oynuyordu. Şimdi aynı sokakta 8 pideci, 1 kebapçı oldu; IKEA, Mediamarkt geldi. Şansı dönen sokağın adı "Pideci Sokak" olacak.
Bugün İsveçli ev dekorasyon marketi IKEA'nın, Alman perakende grubu Metro'nun, inşaat şirketi Ağaoğlu'nun popüler hale getirdiği Ümraniye Tepeüstü'nün 'marka' olmasının temellerini, 17 yıl önce Karadenizli bir aile attı. O yıllarda İstanbul'a gelip, en iyi bildikleri işi, pideciliği yapmak için Poyraz Sokak'ı seçen Zor Ailesi'nin peşine, jeneratörcü, kamyoncu, taş ustası, kısacası "Bu işte para var" diyen birçok kişi takıldı. Ve Poyraz Sokak, "Lezzet Sokağı" oldu.
Meraklıları bilir, ama pek çok kişi de bilmez Tepeüstü Poyraz Sokak'ı. Burada 17 yıldır, Vakfıkebir'in tereyağıyla, Rize'nin kavurmasıyla harika peynirli, kavurmalı, kıymalı, karışık pideler yapılır. Porsiyonu 89 liraya, yanında 1.35'e de meşrubat içilerek harika bir ziyafet çekilir. Politikacısı, futbolcusu, tiyatrocusu bilir Lider Pide'yi. Hiç üşenmeyip, İstanbul'un öbür ucundan, Yeşilköy'den, Bahçeşehir'den, müşterileri vardır Lider Pide'nin. Lider şimdi, Bodrum Yahşi'de, yazın İstanbul'u bırakıp giden müdavimler için bir restoran açmaya hazırlanıyor. İnşaat bitmiş, bu yaz kapılar açılıyor. Baba Ahmet Zor'un kurduğu, şimdi de üç oğlu Metin, Çetin ve Cemil Zor' un işi devam ettirdiği Lider Pide'nin Bodrum şubesinin başına üç kardeşten biri geçecek.
Evet İstanbul'a İtalyan, Fransız, Uzakdoğu mutfağının en meşhurları geliyor, günler önceden rezervasyonlar yapılıyor, tabağına 50 Euro ödenerek şahane yemekler yeniyor. Ama bir yanda da yerel mutfaklar, birbirlerinden aldıkları enerjiyle aynı mahallelerde, sokaklarda yan yana buluşuyor.

Sinerji yarattı
Lider Pide'nin sokağın başındaki restoranı taşımasının ardından yerine
Trabzon Pide Salonu açılmış. Hemen yanı başında Meşhur Karadeniz Pide Salonu, birkaç adım ötede Taşköprü Boyabat Kıyı Kebabı . Lider Pide'yi geçtikten sonra hemen solda Erzurum Oltu Kebabı yapan bir restoran daha. Hemen yanında da geçtiğimiz ay açılan İstanbul Pidecisi . Burayı da o sokakta biri mobilyacı, diğeri jeneratörcü iki arkadaş açmış.
Sokak özellikle hafta sonları sabah saatlerinden başlayarak canlanıp, lezzet düşkünü pek çok ünlü de gelince Ümraniye'de Karadeniz yemekleri yapan Nur Abla da kalkmış Tepeüstü'ne gelmiş. Yine Karadenizli Sisore, Kavacık'tan sonra ikinci şubeyi Tepeüstü'ne açmış. Şimdilerde köşedeki demircinin yerinde de yeller esiyor. Sokak sakinleri "Burası da kebapçı oluyor" diye gülümsüyor ve ekliyor: "Artık bu sokağı bilmeyen kalmayacak."

Karadeniz mutfağı bu sokakta buluştu

- Lider Pide
- Meşhur Karadeniz Pide Salonu
- Bekiroğlu Karadeniz Pidecisi
- Taşköprü Boyabat Kuyu Kebabı
- Sisore
- Nur Abla'nın Yeri
- İstanbul Pidecisi
- Erzurum Oltu Kebabı