kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyüyeceğiniz alanı belirlerseniz dünyanın merkezine oturursunuz

MAHMUT SANCAK
Yüzyılın en başarılı CEO'su seçilen Jack Welch, "İnsan potansiyeliniz var. Eğer stratejinizi belirler ve uygularsanız Türkiye'yi dünyanın merkezine oturtursunuz" dedi..
Turkcell'in her yıl geleneksel olarak düzenlediği, "İşTcell Liderler Konferansı"nın bu sefer ki konuğu ABD'li General Electric'in (GE) efsanevi CEO'su Jack Welch oldu. 1981-2001 yılları arasında GE'nin CEO'luğunu yapan ve bu süre içerisinde şirketin piyasa değerini 14 milyar dolardan 600 milyar doların üzerine taşıyan Welch, yüz yılın en başarılı yöneticisi olarak biliniyor. Efsane Başkan, Sabah Gazetesi'ne verdiği özel demeçte Türkiye ekonomisinin özellikle son yıllarda büyük bir başarıya imza attığını belirterek, "Eğer hedefinizi belirler ve buna göre stratejiler geliştirirseniz Türkiye'yi dünyanın merkezine yerleştirebilirsiniz" dedi. ABD ekonomisinin iddia edildiği gibi resesyona girmediğine de dikkat çeken Welch, ülkenin bir durgunluk sürecinden geçtiğine işaret etti. Bu sürecin 6-9 ay arasında sürebileceğine değinen Welch, "Ekonominin durumu genel olarak iyi, büyük bir sorun yaşamayacağız" dedi. Welch şunları söyledi:

'GLOBALLEŞME HARİKA BİR OLAY'

* ABD ekonomisi resesyona girdi mi?
Evet, mevcut ortam da sanki resesyona girmişiz gibi hissediliyor. Ama aslında resesyona girmiş değiliz. Teknik olarak iki çeyrek büyümeniz düşse bunun resesyon anlamına geldiği ileri sürülüyor. Ben ABD ekonomisinin durgunluk içerisinde olduğunu düşünüyorum. Yakında ilk çeyrek büyüme rakamları açıklanacak biz de göreceğiz. Büyümenin yüzde

0.2- 0.4 arasında olacağı kanaatindeyim.

* Peki bu durgunluk ne kadar sürer? ABD ekonomisi 6 veya 9 ay daha bu durgunluğun etkisinde kalır. Ancak ekonomide iyileşmenin ilk işaretleri yılın ikinci yarısından itibaren alınmaya başlanır.

* Globalleşme hakkında ne düşünüyorsunuz? Globalleşme harika bir olay. Birbirimize ne kadar bağlanırsak barışı koruyabilme şansımız da o kadar artar. Çin'e, Hindistan'a bir bakın. Milyonlarca insan globalleşme sayesinde hayat standardını yükseltti. Elbette mükemmel bir sistem olmayabilir ama şu ana kadar sahip olduğumuz en iyi sistem bu. Hiç tartışmasız, globalleşme harika bir gelişme oldu ve olmaya devam ediyor.

'TEK AMAÇ KAZANMAK'

* Ama birçok şirket kepenk indirip faaliyetlerini Asya'ya taşıyor. Bunun etkileri nasıl olacak?
O şirketler kendi ülkelerindeki fabrikalarını kapatıyor ama başka ülkede açtıkları yeni fabrikandan elde ettikleri kârla yine kendi ülkelerinde teknolojiyi geliştirmeye yönelik yatırımlarda bulunuyor.

* Böyle bir ortamda iyi bir şirket yöneticisi (CEO) olmanın ölçüsü nedir? Her şeyden önce bir vizyonunuz olmalı. Sizinle çalışan herkesin bu vizyonu paylaşıyor ve katkıda bulunuyor olması gerekiyor. Eğer şirket bir yönde ilerleyecekse, tüm ekip aynı yönde ilerlemeli, iyi bir CEO bunu başarabilmeli. İnsanlar o yönde gitmekten mutlu olmalı. Çalışanlar, CEO'nun kendilerini umursadığını ve kolladığını bilmek ister. Ekibine bu duyguları veren lider başarılı olur. Bunun için kitaba ihtiyaç yok. İş aslında bu kadar basit.

* İyi bir 'şirket yönetimi' nasıl oluyor? İyi yönetilen şirket, kazanan şirkettir. Eğer bir şirket kazanıyorsa, elde ettiği kazanımların büyük bir kısmını içerisinde bulunduğu topluma geri verir. Bu şirketlerde çalışan insanların kendine olan güveni tamdır. Bu insanlar iş haricinde de sürekli üretir ve çevresine faydası dokunur. Çünkü yarından endişe etmiyordur. Peki kaybeden bir şirketin topluma faydası nedir? Buralarda tedirgin, mutsuz ve güvenini yitirmiş insanlar çalışır. İşi ve geleceğinden endişe ettiği için bu insanlar hayatın hiçbir aşamasında verimli olmaz. İyi şirket yönetimi, sürekli kazanan ve kazandığını toplumla paylaşan modelin adıdır.

* Türk profesyonellerine global ekonomide başarılı olmaları için ne tavsiye edersiniz? Dünyaya neler yaptığınız ve neler yapabileceğinizi göstermelisiniz. Bu üretim, yaratıcılık veya çalışma şeklinde olabilir. Yaptığınız işi yalnızca iş olarak değil, faaliyetinize yürekten bağlı olduğunuzu ve başarmak için her şeyinizi ortaya koymaya hazır olduğunuzu göstermelisiniz. Başarı ancak bu şekilde gelir.
Haberin fotoğrafları