kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Kanaat önderleri margarini anlatmak için ekrana çıkacak

Ülker İstişare Konseyi Üyesi Metin Yurdagül aradı, "Koyu bir margarin karşıtı olduğunuzu duydum, size margarini anlatmak istiyorum" dedi. Yurdagül, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Başkanı olarak, harıl harıl margarinin olumsuz imajını değiştirmeye çalışıyor. Bu birebir sohbetler ötesine geçti, bugünlerde televizyonlarda da kanaat önderleri aynı mesajı verecek. Prof. Dr. Ayşe Baysal, Taylan Kümeli, Selahattin Dönmez ve üç çocuk annesi Neşe Erberk, "Margarinden uzak durmayın" diyecek.
Yurdagül'ün argümanlarına gelince... Diyor ki, "Evet yıllarca trans yağ kullanıldı. Ama ben 41 yıllık yağcıyım. Bu süre içinde günde 8-10 çeşit yağ tattım. Çok şükür hiçbir sağlık problemim yok!"
Bu işin esprili tarafı ama Yurdagül şu somut verileri ortaya koyuyor: 1999'da büyük üreticiler trans yağdan vazgeçti, ama kimse bu konuyu bilmiyordu o zamanlarda, dolayısıyla dile getirmeye gerek kalmadı. İşin teknik kısmı bir yana Yurdagül diyor ki; Türkiye'de ortalama insan günlük enerjisinin yüzde 24'ünü yağdan alıyor, oysa bu yüzde 30-35 olmalı. Üstelik sağlıklı yaşam için yağda da çeşitlilik gerekiyor. Günde 30 gram yağa ihtiyaç var ve bunu doymuş (margarin), tekli doymamış (zeytinyağı) ve çoklu doymamış (soya, ayçiçeği, mısır) yağlardan eşit olarak almak gerekiyor.
Unilever, Ülker, Gıdasa, Küçükbay ve Turyağ'ın margarindeki pazar payı yüzde 92. Bu 5 firma trans yağdan vazgeçmiş. Yurdagül, "Hepimiz aynı zamanda sıvı yağ üreticisiyiz. Yani margarinde pazar büyümüyorsa, tüketim alternatiflere kayar. Ama biz konuyu toplumsal bir görev olarak alıyoruz. 2001'den bu yana margarin pazarı büyümüyor. Pazarı hareketlendirinceye kadar bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğiz" diyor.