kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meriç'te arsenik tehlikesi!

Yeni Haber
Avrupa Parlamentosu'nda, Meriç nehriyle birlikte Türkiye'ye de geçme ihtimali bulunan arsenik kirliliği konusundaki bir soru önergesini yanıtlayan AB Komisyonu'nun Çevreden Sorumlu Üyesi Elly Grön-Kuvenhoven, "Bulgaristan'dan bilgi talep ettik, gelen bilgiye göre gereken yapılacak" dedi.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'A AKIYOR

Avrupa Parlamentosu Üyesi Elly de Grön-Kuverhoven soru önergesinde Bulgar basınında, Poibren kasabası içme suyunda normalden yüzde 80 fazla arsenik saptandığı haberleri görüldüğünü bildirdi. Bölgedeki altın ve bakır madenlerinden gelen suyun Poibren'e aktığını, kasaba halkının kaynak suyu içemediğini kaydeden Grön-Kuverhoven "Altın ve bakır madenlerinden kaynaklanan su yatakları Trakya vadisindeki 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı kasaba ve kentlere akmaktadır. Pirdop bölgesinden gelen su Bulgaristan'ı Meriç nehrinden katederek Türkiye ve Yunanistan'a akmaktadır" dedi.

Grön-Kuvenhoven, Pirdop bölgesi su yollarındaki tehlikeli sanayi kirliliğinin geçmişte, kusurlu doğum sayısında alarm veren artışa, kansere, kronik boğaz ve akciğer hastalıklarına, bebek ölümlerine, tansiyon ve diş hastalıklarına yol açtığını belirterek AB Komisyonu'nun konuyu yerel Bulgar yetkililerinin gündemine getirip getirmeyeceğini sordu.

AB HAREKETE GEÇMEYE HAZIR

AB Komisyonu'nun Çevreden Sorumlu Üyesi Stavros Dimas, önergeye yanıtında, içme suyu içindeki yüksek arseniğin oluşturduğu risklerin bilincinde bulunduklarını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün İçme Suyu Kalitesi Yönergelerinde, izin verilen geçici değerin litrede 0.01 miligram olduğunu belirten Dimas, AB'nin İçme Suyu Direktifi'nin de bu değeri içme suyundaki maksimum konsantrasyon olarak belirlediğini kaydetti. Direktif doğrultusunda Bulgaristan'ın Komisyon'a 2009 yılında içme suyu kalitesiyle ilgili bir rapor sunmayı taahhüt ettiğini kaydeden Stavros Dimas, AB Komisyonu'nun Bulgaristan tarafından arsenik ölçüleriyle ilgili herhangi bir derogasyonun (geçici istisna) varlığı konusunda bilgilendirmediğini bildirdi. Stavros Dimas, "Şu anda Komisyon'un elde edebileceği tek bilgi Bulgar basınının, Poibren'deki su kirliliğiyle ilgili endişeleri dile getiren haber kupürleridir. Bu basın haberleri Sayın Üye'nin kaygılarını doğrulamaktadır" dedi.

Şubat ayında Komisyon'un Bulgar yetkililerinden kirliliğin kökeni, kamu sağlığının korunması için alınan önlemler ve Poibren kasabasında içme suyu kalitesinin iyileştirilmesine yönelik planlar konusunda bilgi talep ettiğini belirten Dimas yanıtını "Komisyon, bu gibi bilgiler temelinde, duruma müdahale için bir eylemin gerekli olup olmadığını değerlendirecektir" dedi.

490 kilometrelik Meriç nehri Bulgaristan'da doğuyor, Türkiye-Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturduktan sonra Edirne'de denize dökülüyor. Meriç'in Türkiye'deki uzunluğu 200 kilometre dolayında bulunuyor. Uzmanlar, belli bölümlerde yoğun olan arseniğin, Meriç'e karışan diğer su kolları dolayısıyla azalmış olabileceğini belirtti.

(ANKA)