kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Roj TV davasında 53 başkana 2.5 ay

Hüseyin KAÇAR DİYARBAKIR SABAH
Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı'na mektup yazan DTP'li 53 başkana suçu övmekten verilen 2.5'er ay hapis cezası, para cezasına çevrildi..
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup yazarak, terör örgütü PKK'nın yayın organı Roj TV'nin "kapatılmamasını" isteyen, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu 53 DTP'li belediye başkanına, "suçu ve suçluyu övme" suçundan 2.5'er ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hapis cezalarını her bir başkan için bin 875 YTL para cezasına çevirdi. 2 SHP'li ve görevden alınan bir DTP'li başkan ise beraat etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, belediye başkanları hakkında "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla, 15'er yıl hapis istemiyle dava açılmış, mütalaada ise 2'şer yıl hapis istenmişti. Karar duruşmasına sanıklardan 49'u katıldı. Ayrıca 22 sanık avukatı ile çok sayıda da izleyici salona gelince, duruşmada izdiham yaşandı. Bu nedenle duruşma, 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonuna alındı. Avrupa Birliği ile Danimarka'dan çok sayıda siyasetçi ve bürokrat da duruşmayı izledi.

'SAHİP ÇIKIYORUZ'
Belediye başkanlarının, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in okuduğu ortak savunmalarında "yargılamanın Türkiye'de demokrasiye gölge düşüreceği" görüşü öne sürülerek, basın yayın ve ifade özgürlüğüne vurgu yapıldı. Roj TV, "bölgede izlenen, muhalif yayın yapan bir televizyon" olarak nitelendi ve mektuptaki ifadelere sahip çıkıldığı belirtildi Mahkeme heyeti duruşma sonunda SHP'li iki belediye başkanı ile görevden alınan bir DTP'li başkan için beraat kararı verirken, 53 DTP'li belediye başkanını 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı her bir başkan için bin 875 YTL para cezasına çevirdi. Duruşmadan sonra Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, "Avrupa'nın gözünün olduğu bir davada olumsuz bir karar çıkacağını beklemediklerini" söyleyerek, kararı eleştirdi.