kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Birkaç gün pirinç almayın!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Gıda krizi globalleşti, fakir ülkelerde halk ayaklanırken Türkiye'de fiyatlar 1 ayda ikiye katlandı. İzmir' de ucuz pirinç için 30 yıl sonra ilk kez uzun kuyruklar oluştu Tarım Bakanı Eker, "Artış spekülatif. Elimizde pirinç var. 3 gün pirinç yemesek ne olur? Fiyat dengeyi bulur" dedi. Bu açıklamalar muhalefetin tepkisini çekti ..
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Daha fazla kâr etmek isteyen bazı çevreler, sanki kıtlık varmış gibi bir hava yayıyorlar. Sonra bu spekülasyondan kazanç umuyorlar. Elimizde pirinç ve çeltik var. Tüketicileri biraz daha dikkatli olmaya çağırıyoruz; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar. 3 gün pirinç yemesek ne olur, hiç birşey olmaz, piyasada fiyatlar değerini bulur'' dedi. Bakan Eker'in bu açıklamaları muhalefet partileri CHP ve MHP'nin tepkilerine neden oldu. Bu konu ile ilgili Meclis'te araştırma önergesinin görüşülme önerisi ise reddedildi. Bakan Eker, aşırı yüksek fiyatlardan perakende pirinç alınmamasını önerirken TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu da buğday ve pirinç satışı yapılan 77 firmanın listesini açıkladıklarını hatırlattı. Tarım Bakanı Eker, dünya buğday ve çeltik piyasası ile Türkiye'deki gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

* SANAL SORUN: Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak buğday ve çeltik var. Sanal bir sorun yaşıyoruz. Dünyadaki gelişmeler bizi etkileyecek türde değil. Geçen sezon, 17.5 milyon ton hububat üretimimiz var. Tüketim ise 18 milyon ton. 500 bin ton bu açığı ithalatla kapattık. Dünyada değişik ülkeler ihracatına sınır getirdi. Türkiye'de eylül ayında buğday ihracatına sınır koydu.

* ENERJİ AMAÇLI KULLANIM: AB ve ABD'nin tarımsal ürünleri enerji amaçlı kullanması, piyasaları olumsuz etkiledi. Neden küresel ısınma veya sanıldığı gibi arz açığı değil. 2006'da dünyada 590 milyon ton hububat üretimi vardı. 2007'de 605 milyon ton oldu. Sorun, tarımsal hammadelerin enerjiye dönüştürülmesi nedeniyle dengelerin bozulması.

* FİYATLAR GEVŞİYOR: Mısır, Suriye'den buğday alamayınca, çeltik vermemiş. Yani Mısır'da mevzi bir problem yaşandı. Ancak dünya hububat fiyatları gevşiyor. Çünkü yeni sezon geliyor. Stoktaki ürün yavaş yavaş piyasaya çıkıyor. Örneğin ocak ayında 520 dolar/ton olan buğday fiyatı şu anda 470 dolar/ton seviyesinde. Tüm dünyada ve Türkiye'de hububatta daha fazla rekolte bekleniyor.

* 77 FİRMA ÜRÜN ALDI: Devlet çeltikteki oyuna karşı gereğini yapıyor. Şu anda eksiklik yok. Dünyada çeltikin tonu son bir yılda 200 dolardan 470 dolara kadar çıktı. Yani 2.5 kat arttı. Türkiye'deki artış ise yüzde 50 civarında. Vatandaşa ait TMO depolarında emanet çeltik var. Piyasanın isteği üzerine 77 firma TMO'dan ürün satın aldı. Sorun kalmadı.
Haberin fotoğrafları