kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin işkence hafızasını çaldılar

Güngör KARAKUŞ SABAH
Türkiye İnsan Hakları Vakfı merkezine giren hırsızlar, işkence mağdurları ile ilgili 18 yıllık arşivi çaldı. Hırsızlar merkezde başka hiçbir şeye dokunmadan kaçtı..
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın adları gizli tutulan işkence mağdurlarına ait bilgiler ve insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırlanan raporların bulunduğu 18 yıllık arşivi çalındı. Vakfın Ankara Altındağ'daki merkez binasına, tüm odaları alarm sistemiyle kaplı olmasına rağmen giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, sadece "işkence ve insan hakları ihlal raporlarının" yüklü olduğu "server"ı (arşivin tutulduğu bilgisayar sunucusu ve kasası) aldılar. Binadan maddi değeri olan ya da olmayan başka hiçbir şey almadan kaçan hırsızların, olayın yaşandığı 24 Mart tarihinden 3 gün önce de benzer bir girişimde bulundukları, ancak başarısız oldukları ortaya çıktı.

GİZLİ İSİMLER DE VARDI
Vakıf Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, hırsızların sadece maddi değeri olmayan server'ı çalmalarının bir rastlantı olmadığını söyledi. Olaydan 3 gün önce de bir hırsızlık girişiminin olduğunu anlatan Bakkalcı, "Üç gün sonra güvenlik önlemlerine rağmen binaya girmişler. Burada, 1990 yılından beri bize işkence ve insan hakları ihlalleriyle ilgili yapılan başvuru ve bilgiler bulunuyordu" diye konuştu. Çalınan arşivin özellikle işkence ve insan haklarıyla ilgili "hafıza" olduğunu belirten Bakkalcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başvurularda isimleri gizli tutuyoruz. Ancak kayıtlarımızı vakıf merkezlerinde tutmak zorundayız. Biz o bilgileri mahkemelere bile vermiyorduk" dedi.