kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kültürel melezleşme sizin ilham kaynağınız'

Ünlü mimar, Türkiye'yi kendi ülkesi olan İspanya'ya benzetiyor ve Türkiye'deki mimarlık pratiğini 'sofistike' bulduğunu anlatıyor..
* Türkiye'de mimariyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Beğendiği eserler neler ve Türk mimarlar hakkındaki ne düşünüyorsunuz?
Türkiye şu anda gelişen ekonomisi ve farklı yönelimler içindeki politik süreci ile gerçekten heyecan verici bir yer. Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki konumu burayı tasarlarken kültürel melezleşmenin deneyimlenebileceği farklı bir yer yapıyor. Türkiye'nin çok zengin ve önemli bir mimarlık mirası var. Bunun da toplumda tasarım anlamında rafine bir zevk oluşturmuş olmasını bekliyorum. Bu mirasın deneyimlenmesi gerçekten heyecan verici. Türkiye bana ülkem İspanya'yı anımsatıyor. Benim büyüdüğüm İspanya'da da Avrupa ve Ortadoğu kültürünün karışımı, güçlü bir ekonomik büyüme ve önemli bir mimarlık mirası vardı. Bu çeşit ortamlarda tasarım yapan mimarların tasarım çizgisinin geliştiğini sizler de biliyorsunuzdur. Benim Türkiye'de en sevdiğim yapı Ayasofya. Ancak ben hiç İstanbul dışına çıkmadım ve eminim ki İstanbul dışında da birçok büyüleyici yapı vardır. Gittikçe daha fazla sayıda genç Türk mimar ile karşılaşıyorum ve Türkiye'deki mimarlık pratiğini oldukça sofistike bulduğumu söyleyebilirim.