kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Demirin fiyatı artıyor konuta zam görünüyor

Ocak ayından bu yana yüzde 40 zamlanan demirin, maliyetteki yükseliş nedeniyle konut fiyatlarını da artırması gündemde..
İnşaat demirinde gözlenen fiyat artışı, yılbaşından bu yana yüzde 40'ı geçti. Kasım 2007'de 659 YTL seviyesinde seyreden demir fiyatı yılbaşında bin YTL barajını aştı ve martta da tavan yaptı. Demir-Çelik Üreticileri Birliği'nden alınan verilere göre, değişimi günlük olarak saptanan demirin mart ayında bin 59 YTL olarak belirlenen fiyatının bugünlerde bin 350 YTL'ye kadar yükseldiği öngörülüyor. Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun mart ayı Üretici Fiyatı Endeksi'nde en çok fiyat artış de yüzde 22.09 ile demirde meydana gözleniyor. Demir-Çelik Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda fiyatlarının aynı dönemde, 400 dolardan 600 dolar seviyesine çıktığını, cevher fiyatlarında yüzde 70 artış yaşandığını ve döviz kurlarının da yüzde 15 arttığını belirterek, "Demir zammında tüm bu hususların da gözönünde bulundurulması gerek" diyor.

'Maliyet artışı fiyata yansır'
İnşaatçılar Derneği Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise artan demir fiyatlarına tepki gösteriyor. Aşçıoğlu, bu maliyet artışının fiyatlara yansıyacağı görüşünü kaydediyor. Aşçıoğlu, "İnşaatta demirin payı yüzde 13. Dolayısıyla bu kesimde meydana gelen maliyet artışı aynı oranda fiyatlara yansıtılacak" diyor.
Haberin fotoğrafları