kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ev siyaset dinlemedi kredi alan %1.7 arttı

FURKAN ALP
AKP hakkında kapatma davası açıldığı 14 mart tarihinden itibaren konut kredileri yüzde 1.7'lik artışla 33.8 milyar YTL'ye ulaştı. Uzmanlar, belirsizliğin bile konut alımlarını etkilemediğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ev siyaset dinlemedi kredi alan %1.7 arttı
Konut sahibi olmak isteyen vatandaş içeride siyasi belirsizliğe, dışarıda da krize aldırmadı, konut kredisi ile ev almaya devam etti. Küresel piyasalardaki finans krizi ile konut kredilerinde maliyetlerin artması sonrası yükselişe geçen konut kredisi faiz oranları ve AKP hakkındaki kapatılma davası bile konut satın almak isteyen müşterileri durduramadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP'yi laikliğe aykırı fiillerin odağı olmakla suçlayarak açtığı dava sonrası artan siyasi belirsizlik ortamı konut kredilerinde bir daralmaya neden olmazken, davanın açıldığı 14 mart tarihinden bu yana konut kredileri yüzde 1.7'lik artışla 33 milyar 832 milyon YTL'ye ulaştı. Son üç haftada kullanılan konut kredisi miktarı ise 579 milyon YTL oldu.

Kampanyalar etkili oldu
Uzmanlar, özellikle konut üreticisi şirketlerin düzenledikleri kampanyalar ve oturma amaçlı ev satın almak isteyen müşterilerin avantajlı fiyat olduğuna inandıkları konutları aldıklarına dikkat çekerek, "Siyasi tansiyon konut kredilerine henüz etki yapmadı. Müşteriler içerideki politik belirsizlik sürecine rağmen satınalmalara devam ediyor. Faiz oranlarının ortalama yüzde 1.50 seviyelerinde olması ve bu durumun sürmesi halinde bile konut kredilerinde bir daralma beklenmiyor. Türkiye'nin potansiyeline baktığımızda bu gibi haftalık artışların önümüzdeki dönemlerde artarak devam etmesi bekleniyor" dedi.

Faizler yüzde 11 arttı

2008 yılının ilk çeyreğinde de konut kredileri yüzde 10'luk bir artışa imza atarken, artış bir önceki yıla ait kredilerdeki büyümeyi de geçmeyi başardı. 4 ocak haftasında konut kredilerinin toplamı 309 milyar YTL iken bu rakam 28 mart tarihi itibariyle 338 milyar YTL'ye yükseldi. Ocak ayında yüzde 1.34 seviyelerinde olan konut kredileri küresel finans krizine paralel yükselişe geçerken, bugün ortalama konut kredisi faizi yüzde 1.49 seviyesinde.