kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

TMO'dan TOBB'a dava hazırlığı!

Tarım sektöründe de 'şov yapma' dönemini geçeli çok oldu! Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, "2008-2012 vizyonu" diye yola çıktı. Tarım sektörünün yolculuğunu anlattı.
Bize hayal kurdurdu. Mutlu olduk. Ama mutlu olmak yetmiyor. Gerçeklerle yüzleşmek gerekiyor. Türk çiftçisi 2012'yi değil, ödenmeyen 2007 desteğini bekliyor.
Destek deyip geçmeyin, tam 5.5 milyar YTL.
Az para mı?
Hiç şühpe yok ki, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker'in geçen perşembe akşamı sunumunu yaptığı 'tarım sektörü' vizyon toplantısı yine Türkiye'nin yoğun gündemi arasında gözden kaçtı.
Oysa tarım sektörünün gözden kaçması mümkün mü?
Tarımda sıkıntı çok, çözüm yok! O yüzden Türkiye'nin tarım yolculuğuna özellikle odaklanacağız.
Ama bugün rotayı Türkiye'nin beslenmesine aracılık yapan 1.2 milyar dolar bütçeli Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) çevireceğim.
Niye mi?
Çünkü TMO, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hakkında dava açmaya hazırlanıyor!
Diyeceksiniz ki, TMO ile TOBB arasında davaya neden olabilecek konu ne?
Çok basit.
Türkiye'nin 110 Ticaret Borsası, TOBB'un çatısı altında. Canlı hayvandan buğdaya, fındıktan çiçeğe kadar her şey emtia borsalarında alınıp satılıyor, fiyatlanıyor.
Gelin görün ki, bizim asırlık emtia borsaları Allahlık Ali Bey...
El yordamıyla çalışıyor!..
Elektronik sistem bu borsalara hiç uğramıyor!..
İyi çalışan ticaret borsası sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Geri kalan dökülüyor!..
Dünyadan kopuk bu borsalar, yasa gereği işlem yapan tüccar ve kurumlardanbol bol 'tescil ücreti' kesiyor.
Örnek verelim.
TMO geçen yıl 323 bin ton fındık alımı yapmış. Bu fındığı Karadeniz Bölgesi'ndeki 12 ticaret borsasında tescil ettirmiş. Emtia borsalarına 1 trilyon lira ödeme yapmış. Hizmet bekliyor! Fındıkta tescil ücreti binde 1 ile binde 5. Buğdayda ise binde 3 ile 4.
Kulislerden yansıyanlara göre TMO diyor ki; "Fındık elektronik ortamda alınıp satılmalı. Fiyat borsada oluşmalı. Bu kadar tescil parası ödüyorum. Sağlıklı bir borsa işleyiş sistemi istiyorum."
Haksız mı?
TMO küresel çalışan borsalar istiyor.
TMO'nun fındık tescil uyarısı üzerine geçen hafta ortasında taraflar biraraya gelmiş. TMO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve 12 ticaret borsası başkanı konuşmuş, ortak bir yol bulmaya çalışmış. Ancak TMO diretiyor ve sağlıklı çalışacak bir 'Eylem Planı' istiyor.
TOBB plan üzerinde çalışıyor. 15 gün sonrataraflar biraraya gelecek,
TMO, plana göre pozisyon alacak. Gerekirse dava açacak.
TOBB ise para kazandığı emtia borsalarına çağ atlatacak.
Haydi hayırlısı...

Her şey aydınlık Türkiye için! Aydınlık Türkiye'nin derdi ve aş! İş ve sorunu çözülmeden Türkiye'nin güzel yarınlara ulaşması mümkün görünmüyor. Gelin görün ki, Türkiye gideceği yolu kaybetti, sis bulutuna gömüldü. Sis bulutu Türkiye'yi ayrıştırıyor, cepheleştiriyor. Bu yüzden gözaltı sonrası 'susma hakkını' kullanan, ama yakın dostlarına konuşan İlhan Selçuk, "Türkiye çok tehlikeli bir kutuplaşmaya sürükleniyor. Gerilimi azaltma görevi Başbakan'a düşer," yorumu yaptı. Uyarı ciddiye alınmalı!
Kaybedecek vakit yok!