kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Gül'ün sürpriz gündemi!

Her şey inanmakla başlıyor! Bu işe önce Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Tufan Turanlı inandı!.. Unuttuğumuz geçmişimize sıkı sıkı sarıldı. Konuyla ilgili ne kadar belge varsa topladı, projeyi yarattı...
Hiç beklemediği bir anda da yolu Yapı Kredi Emeklilik ile kesişti. Turanlı, acentelerini hem dinlendirmek hem bilgilendirmek için Bodrum'a götüren Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Doç. Dr. Giray Velioğlu ile 2005'te karşılaştı. Projesini anlattı. Velioğlu projeden çok etkilendi, "Haydi birlikte yürüyelim," dedi. O gün bugündür Yapı Kredi Emeklilik ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü birlikte yürüyor.
Yürüyüşün adını koyalım!
Ertuğrul Fırkateyni, 'Japonya'da bir Türk Gemisi!' Bize, iletilmeyen geçmişimizden önemli bir parça!..
Yapı Kredi Emeklilik kolları sıvadı, Turanlı, kâğıda kaleme sarıldı, tüm bildiğini ortaya döktü, projeyi detaylandırdı. 2007 Ocak ayında ilk dalış gerçekleşti. Batık geminin yeri tespit edildi.
Bu yılın ocak ve şubat ayında ikinci dalış yapıldı. Şehit olan gemicilerin kemik kalıntıları bulundu. Türkiye'ye getirilip gömüldü.
Açıkçası sayı ve dalgıçlar değişiyor.
Ama değişmeyen tek şey proje...
1890 yılında Osmanlı Sultanı Abdülhamit'in Japonya'ya iadei ziyaret için yola çıkardığı Ertuğrul Fırkateyni'nin hüzünlü öyküsü unutulur mu?
Japonya ziyaretini bitirip dönerken Japonya'nın Kushimoto şehri yakınlarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nden 69 denizci kurtulurken, 550 gemicinin öldüğü hâlâ konuşulur. Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Japonya ziyaretlerinde Kushimoto' ya gidip, Japonların açtığı müzeyi ve şehitler anıtını gezmiş, Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili olarak bilgilenmişti.
Ama sonrası malum!
Siyasetçi hep unutuyor, yine unuttu!
Görünen o ki, Köşk unutmamakta kararlı. Köşk'ün artık sürpriz bir gündemi var. Çünkü şubat başında Tufan Turanlı'yı Köşk'ten aradılar. 28 Şubat'ta Köşk'te ağırladılar.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili çalışmaları izliyorum. Japonya'ya gittiğimde Kushimoto'ya gidip müzeyi ziyaret edeceğim," dedi.
Haber güzel.
Hatırlatalım.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, haziran ayında Japonya'ya gitmesi bekleniyor. İki proje ortağı, Yapı Kredi Emeklilik ile Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü harıl harıl çalışıyor.
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, projeyi yakından takip ediyor. Açıkçası projeye para harcanıyor.
Sorarım size, böyle bir proje için harcanan para sorulur mu?
Geçmiş bilinmeden gelecek kurulur mu?